Последни
Home / Uncategorized / Белград гори! Новата ъндърграунд сцена в Сърбия
Белград гори!  Новата  ъндърграунд  сцена  в Сърбия
Repetitor, сн. Facebook

Белград гори! Новата ъндърграунд сцена в Сърбия

автор: Val

Белград гори и никога не е изстивал. Промушила се през социализма в елегантната ръкавица на Тито, Югославия създаде рок и пънк легенди, а традицията продължава да носи нови и нови банди, които достигат до големите европейски фестивали.

Сега ви представяме бърз поглед върху актуалната ъндърграунд сцена в Белград с акцент върху стилове като – Post-punk, Punk, Garage rock, Noise rock, Indie rock, Psychedelic rock.

Нямаме претенцията да сме абсолютно изчерпателни, а само да ви запознаем с някои от готините банди, които се движат по улиците между Дунав и Сава, ако случайно сте ги пропуснали.

Генерацията „Z” в Сърбия поема достойно щафетата, завещана от предишните силни поколения, доказвайки приемствеността, която може да се проследи до Югославия. Добре известните у нас Repetitor са сочени като една от инспирациите за новата вълна ъндърграунд банди, вилнеещи съвсем недалеч от нас, но не са единствените.

GAZORPAZORP (2016) – Белград

Ясмин Растич (китара/вокали)
Никола Байчетич (барабани)
Дамян Неделков (китара)
Милош Джеркович (бас)

Post-punk/Indie rock/Noise rock банда, която взаимства името си от анимацията Rick and Morty, заради което автоматично са ми още по-симпатични. Имат едно ЕР, издадено през 2018 година. Никола Байчетич споделя, че идеята на бандата е да инкорпорира разнородни типове звучене, идващи от различни влияния, с което да се постигне разнообразно звучене. Считани са за една от най-обещаващите нови ъндърграунд банди в Сърбия.


PROTO TIP (2015) – БелградНикола Чучкович (вокали/китара)
Вук Кнежевич (бас/вокали)
Вукашин Радич (барабани)

Post-punk/Noise rock банда с едно ЕР „Slušaj najglasnije” (2017). Сурово звучене препращащо към по-класически периоди от музикалната история на Post-punk времената. Песните са концептуално навързани и достатъчно разнообразни, че да прескачат и в други свързани жанрове.

JOHANBRAUER (2015) – БелградПавле Димитрийевич (бас/вокали)
Марко Обрадович (китара)
Александър Танчич (барабани)

Garage rock/Post-punk банда, която взаимства името си от сръбска марка бира. Имат едно ЕР „Stvarno ne znam zašto si ovde” (2018). Често свирят заедно с Repetitor, като феновете твърдят, че Johanbrauer са нещо като „духовни наследници” на репетиторите. Бандата описва звученето си като „откровено, мръсно и бързо”. Извличат влияние от местните групи, като са напълно окей с идеята да бъдат част от малка, неизвестна на широката публика, но силна сцена и колектив.

Šajzerbiterlemon (2014) – Белград

Йован Сибинович (китара/вокали)
Марио Маркович (бас/вокали)
Ана Джурович (барабани)

Мощно гаражно трио с едно ЕР „Šajzerbiterlemon” (2017). Фронтменът Йован споделя, че бандата му не гравитира около някаква определена концепция, нито се стреми да усложнява прекалено звученето с каквито и да било излишни елементи – важното е парчетата да прости, но надъхващи. Доволен е, че бандата му е постигнала свое собствено звучене.

Entropija (2017) – Белград


Новак Калуджерович (вокали/китара)
Йелисавета Тодорова (барабани)
Ана ‘Клошке’ Милошевич (бас/вокали)

Punk/Garage rock/Noise rock трио с бързо и агресивно звучене. Една от съвсем младите групи на Белградската сцена с обещаващо бъдеще. Все още работят по първото си ЕР. Имат няколко силни лайв изпълнения.

KLOTLJUDI (2014) – Белград

Милан Стефанович (вокали/бас)
Сърдян Миленкович (китара)
Александър Антонийевич (барабани)

Доста любопитна и свежа Psychedelic rock/Garage rock /Аrt rock/ банда включваща разнообразни влияния гравитиращи в периода на 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ век. Дебютният им албум „Svioćevoće” излиза през 2017. Покриват широк спектър от звучене и като цяло са сред най-силните банди на новата сръбска сцена.

Sitzpinker (2017) – Белград

https://www.youtube.com/watch?v=2xTS0bBJ6Hw


Дуня Миячич (вокали)
Павле Трифунович (бас)
Данило Илич (барабани)

Ученическа Post-punk/Garage rock група. Имат едно ЕР „Podlo poštovanje” (2018). Единствените инструменти, които използват са бас и барабани. Вдъхновени са от Garage/Indie бандите от новото хилядолетие.

Vizelj (2013) – Белград

Велько Милинкович (вокали/китара)
Алекса Недич (бас/вокали)
Никола Байчетич (барабани)

Една от сравнително познатите, жанрово неопределими (да ги наречем Alternative) ъндърграунд банди в Сърбия. Имат един албум Naj bolji (2016), а и ЕР-то „Superspektakl” (2018), предвестник на очакваният им втори албум. Групата има особен дъх и е вдъхновена от изпълнители като Hendrix, Can, Neu, Kraftwerk, Motörhead и др. Името на групата идва от изкуствен канал на Дунава. Вокалът Милинкович споделя, че групата се стреми да експериментира максимално и да съчетава най-различни влияния.

св. ПСЕТА (2017) – Белград

Неманя Чирич (китара)
Александър Обучина (барабани)

Инструментално Hardcore-punk дуо познато от концерта си в София в Grindhouse Skateclub Sofia (DIY Conspiracy) през 2018. Имат един албум „Колико само тајни…” (2017). Ето и ревю от концерта в София от сайта на DIY Conspiracy – https://diyconspiracy.net/canine-technicolor-lies-sv-pseta-in-sofia/

DOGS IN KAVALA (2016) – Белград


Срдян Йеремиц – китара / вокали
Никола Хайдукович – барабани
Синиша Яньич – бас

Любопитна група с влияния от 60-те и 70-те години. Имат едно ЕР „3 pesme”. Трите песни са – Boje – директна препратка към времената на Surf rocк-а; Hvala što postojiš – завой към Post-punk звучене; и накрая стигайки до Neo-Psychedelic звученето на San u snu.

Moloa (2017) – Белград

Сергей Соколов – вокали / китара
Емилия Джорджевич – бас
Андрей Младенович – барабани
Post-modern rock група с по-леко звучене от гореизброениете. Имат едно ЕР от 2017. Доста добре приемащи се и набиращи все повече популярност на местна сцена.

Vin Triste (2016) – Белград


Данйела Миланович – вокали / китара
Ивана Поскрача – китара
Сандра Видойевич – бас / вокали
Лола Микович – барабани / вокали

Alternative rock / Psychedelic група съставена от 4 дами. Определят името на групата си като „меланхолия”. Звученето им се доближава и до post-rock-a, като инкорпорират и някои фолк-рок влияния. Идеята за изцяло женска група идва в движение.

Stepa (2016) – Белград

Лола Микович – вокали / китара
Алекса Недич – бас
Алекса Майсторович – китара
Никола Видойевич – барабани

Доста приятна Psychedelic Pop/Dream Pop/Indie банда съставена от членове от Vin Triste и Vizelj с меланхолично уестърн звучене и английски текстове. Посланието на групата е любов и само любов. Имат един албум „StEPa” от 2017.

Turisti (2017) – Белград


Бошко и Джими Милюшкович
Psychedelic/Alternative rock домашен проект на братята Милюшкович. Групата е вдъхновена от звученето на 60-те и 70-те. Имат един албум. Бошко е добре известен сред сръбската сцена покрай работата му с групи като Straight Mickey and the Boyz, Škrtice, Dol, Seine.

SLONZ (2015) – Шабац

Никола Мияйлович – вокали / китара
Ненад Тошич – бас
Боривой Тошич – барабани

Макар и не от Белград, все пак Slonz са достатъчно значими за да намерят място в настоящия преглед на печата. Свирят Indie/Alternative/Garage rock. Групата разказва истински тегави истории за своя град, за хората в него и най-вече, за тях самите. Имат един албум „Lepota u glavi” от 2018.

Buč Kesidi (2014) – Панчево

Лука Рацич
Зоран Зарубица

Втората група, която не е базирана в Белград; Напомнящи донякъде Indie/Garage периода на Nick Cave and the Bad Seeds с щипка Glam и Disco. Имат един албум „Posesivno​-​ospulsivni hospul” от 2016-та. Вече имат и няколко международни участия и нов материал.

Източници:
https://noizz.rs/
https://www.beforeafter.rs/
http://www.izlazak.com
https://www.vice.com/rs
http://domomladine.org
http://www.hellycherry.com
https://diyconspiracy.net/
https://bandcamp.com
Kulturni centar Grad – KC Grad