Последни
Home / Литература / Beat Generation: Как Уилям Бъроуз уби жена си без да иска, май
Beat Generation: Как Уилям Бъроуз уби жена си без да иска, май

Beat Generation: Как Уилям Бъроуз уби жена си без да иска, май

Уилям Бъроуз прави доста глупости през живота си и понаписва между другото и някои велики неща. Една от най-големите глупости с негов подпис е убийството на жена му.

Джоан Волмър (1923-1951) e една от дамите около т.нар. Beat Generation. Пие, друса се и пише някакви неща. Според легендата Джак Керуак я запознава с бензедрина още в невръстна възраст.

Едва 23-годишна пък започва странна връзка с автора на „Голия обяд“. Тя се развива все по-дълбоко под „давлението“ на Алън Гинзбърг, който я смята за дамското копие на Бъроуз.

Двамата живеят заедно в Тексас, но така и не сключват официално брак. През 1947 година тя му ражда и син Уилям Бъроуз Джуниър и сама се нарича госпожа Бъроуз.

Заради прекомерната употреба на амфетамини Джоан Волмър има тежки психо периоди, заради които постъпва и в болница. Съпругът й също не спира да „разширява хоризонтите си“, както си знае. Така живеят известно време в разбирателство и общо взето са щастливи.

14637589_137841647475

Веднъж дори са арестувани заради любовта си в паркирана на обществено място кола.

По някое време се местят в Ню Орлийнс, където Бъроуз е арестуван за притежание на хероин и прекарва известно време в затвора. След тази случка двойката се мести в Мексико. Отношенията им там се обтягат заради хомосексуалните забежки на Бъроуз и все по-тежките им нарко изпълнения.

Така двамата стигат до раздяла, като не е много ясно кой точно стои зад първоначалната идея. Интересен момент е, че Бъроуз подава в Мексико молба за развод без двамата да са женени официално.

Въпреки разправиите те продължават отношенията си и така до деня, в който Уилям Бъроуз решава да пресъздаде едно от геройствата на Вилхелм Тел. Поставя чаша върху главата на Джоан и стреля с пистолет. За съжаление не показва присъщите на швейцарския герой умения и прострелва жена си.

По-късно тя умира от раните си. На 28 години.

Бъроуз твърди, че става дума за нелеп инцидент. В крайна сметка получава двугодишна условна присъда.

Той твърди обаче, че именно смъртта на Джоан го е направила истински писател.

images