Последни
Home / Музика / Babes In Toyland изритаха старата си басистка точно преди „реюниън“ турнето
Babes In Toyland изритаха старата си басистка точно преди „реюниън“ турнето

Babes In Toyland изритаха старата си басистка точно преди „реюниън“ турнето

Легендарната riot grrrl банда Babes In Toyland може би е в нещо като криза на средната възраст, защото подмени дългогодишната си басистка Морийн Хърман (Maureen Herman) с нова, 22-годишна мацка. Тя се казва Клара Сойър (Clara Salyer) и е свирила с Total Babe, Prissy Clerks и Whatever Forever. Всичко това се случва само броени дни преди началото на щатското „реюниън“ турне на групата. Е, сега няма да е точно реюниън, защото Морийн явно ще си остане в къщи.

Maureen Herman
В края на миналата седмица Кат Бйеланд (Kat Bjelland) и Лори Барберо (Lori Barbero) пуснаха пестеливо съобщение, в което обявиха, че турнето ще бъде с нов човек на баса. Там пише още: „Морийн е една от нашите сестри и винаги ще си останем приятелки. Надяваме се да ви видим по пътя.“

Ето как изглеждаха нещата на истинския „реюниън“:


От своя страна Морийн обяви, че „не е напускала“ (т.е. е уволнена от)
Babes In Toyland, което показва, че решението е на Кат и Лори. Припомняме, че Морийн Хърман беше инициаторката на повторното събиране на легендарната банда след години мълчание. Благодарение на нея беше осигурено финансиране за репетициите и разходите по подготовката на турнето. Хърман свързва Babes In Toyland с хора от компанията Powersniff (създадена от бивши служители на Google), които са и приятели. Те, от своя страна, са фенове на бандата и се надъхват за евентуален реюниън и събират фонд, които в крайна сметка доведе до няколкото дати в Щатите с оригиналния състав на бандата от 1992 г. насам.

Babes In Toyland
Малко след изтичането на тази не особено готина новина, Морий Хърман пусна в профила си в социалната мрежа дълго и всеопрощаващо благопожелание към вече бившите си колежки Кат и Лори. В него тя казва, че се надява всички фенове да подкрепят бандата на турнето, както възнамерява да направи и тя самата на следващия концерт на Babes в L.A. (ако има такъв). Във няколко подробни параграфа на изявлението ясно си личи почти будистко смирение, което Морийн твърди, че е намерила в популярната програма за възстановяване от зависимости към наркотици и алкохол на Alcoholics Anonymous. От края на 90-те, в пика на славата и известността на Babes In Toyland, Морийн Хърман се бори със зависимостта си от алкохола, и е чиста от над 12 години! Което е супер яко!

Babes In Toyland
Тази промяна в състава не е съвсем ново нещо за Babes In Toyland. През 1992 г. Морийн Хърман сменя Мишел Леон (Michelle Leon) на баса, при това отново в навечерието на турне.

Докато доста фенове за разделени на два лагера относно решението на създателките на бандата (Кат Бйеланд и Лори Барберо) за това кой ще държи баса в групата, и те, и Морийн Хърман изглежда запазват добрия тон и приятелските отношения. Поне на повърхността.

Clara Salyer
Новата басистка на Babes In Toyland се казва Клара Сойър. Въпреки, че е доста по-млада от другите в групата – само на 22 г. – тя вече има доста богата музикална кариера в бандите Total Babe, Prissy Clerks и Whatever Forever. В Prissy Clerks Клара свири заедно с партньора си Хауърд Хамилтън, с който печелят наградата на конкурса Vita.mn Are You Local? през 2012 г. След това последват няколко смени в състава и Prissy Clerks продължават като Whatever Forever. Първият концерт на Клара с Babes In Toyland ще е този четвъртък в Сейнт Луис. При всички положения Клара е супер свежа кръв, а и доста талантлив музикант.

Междувременно Морийн Хърман обяви с типичния си позитивизъм, че скоро ще завърши книгата си с работно заглавие It’s a Memoir, Motherfucker, както и че готви музикален проект, който обаче ще чуем чак през 2017 г.

Ето и датите на турнето:

08-27 St. Louis, MO – The Firebird
08-28 Kansas City, MO – The Riot Room
09-01 Salt Lake City, UT – Urban Lounge
09-03 Portland, OR –  Mississippi Studios
09-04 Vancouver, British Columbia – Biltmore Cabaret
09-05 Seattle, WA – Bumbershoot Festival
09-15 Covington, KY – Madison Theatre
09-17 New York, NY – Irving Plaza
09-19 Montreal, Quebec – Pop Montreal