Последни
Home / Кино / „Аnother Round“: Алкохол – приятел мой, враг мой
„Аnother Round“: Алкохол – приятел мой, враг мой

„Аnother Round“: Алкохол – приятел мой, враг мой

“Аnother Round” (Още едно) на датския режисьор Томас Винтеберг разказва за живота и за алкохола. Без значение дали си трезв или не, времето ти изтича. И не трябва да го забравяш.

Историята се върти около теорията на норвежкия психиатър Фин Скедеруд, според която човек се ражда с естествен недостиг на алкохол в кръвта от около 0.05 промила и ако го преодолее, той става по-спокоен, по-музикален и добър в работата си.

Мартин (Мадс Микелсен) и приятелите му са учители в средно училище. Депресиран минава през дните си без да забелязва учениците си, семейството си и живота си. Една празнична пиянска вечеря завършва с идеята учителите да изпитат на практика теорията на Скедеруд. С научна цел – психологическо проучване как влияе умерения прием на алкохол.

Мартин разкрива умението си да преподава интересно и да върне любовта в живота си. Подобен е ефектът и в живота на останалите приятели. Поне в началото…

Пиенето обаче омекотява, но и заостря ръбовете, разкрива и прикрива. Някои стават алкохолици, други остават пияници. За някой алкохолът работи добре в продължение на дълги години, за други – не.

И имали по-голяма глупост от умереното пиене на средната класа?

Филмът започва с трагедия в истинския живот и свършва с трагедия на лентата.

19-годишната дъщеря на режисьора Томас Винтеберг Ида трябва да изиграе ролята на дъщерята на главния герой, но загива в катастрофа. В нейна памет Томас и приятелят му Микелсен довършват филма.

С пиене или без пиене животът си върви.