Последни
Home / Кино / Един дъждовен ден в Ню Йорк с Уди Алън
Един дъждовен ден в Ню Йорк с Уди Алън

Един дъждовен ден в Ню Йорк с Уди Алън

★★★★✰✰

”A Rainy Day in New York” (2019) е поредното обяснение в  любов на Уди Алън към града и вечните му теми – любовта,  литературата и смелостта да правиш, каквото си искаш. Той се завръща към любимите си герои  – лишеният от амбиция всезнайко, който e наясно с всичко, но му е трудно да се намери във всекидневието, красивата руса жена, останалите жени и вечната криза на мъжа в средна възраст (плюс минус 30 години в двете посоки).

Гетсби Уелс (Тимъти Шаламе) планира един прекрасен ден с приятелката си Ашли (Ел Фанинг) в Ню Йорк. Двамата ще напуснат за малко кампуса на университета, за да се заредят с града. Тогава Ашли получава възможност, която е веднъж в живота за прохождаща журналистка като нея – да интервюира режисьора Роланд Полард (Лив Шрайбър). Двамата заминават заедно, но в града остават сами.

Гетсби се разхожда по улиците, среща стари приятели, целува непозната, свири на пиано и пуши. Препратките към американската литература, както винаги не са случайни. Един леко удиалънски Холдън Колфийлд, който иска да избяга от богатите си родители и да намери пътя си.

Абсурдните случки и тъжните смешки.

Ашли от своя страна забърква буря от страсти в отегчените, изморени кинаджии – звезди и се оказва в центъра на объркания им живот.

През останалото време вали дъжд, а операторът магьосник Виторио Стораро ни запознава с духа на града, в който може всичко да се случи.

Тимъти Шаламе е изправен пред не лесната задача да се превъплъти в един образ, в който не веднъж е влизал Уди Алън като млад, и се справя с нея лесно и естествено като меланхолия през есента. Второстепенните актьори – Лив Шрайбър, Джуд Лоу, Селена Гомес, са част от пъзела в поредното приключение на Уди Алън.

Филмът не блести с оригиналност, но е топъл и забавен. За феновете на Уди Алън – шедьовър, за останалите – стилна романтична комедия.