Последни
Home / Кино / Шептящата Тилда Суинтън
Шептящата Тилда Суинтън

Шептящата Тилда Суинтън

„A Bigger Splash” (2015) на Лука Гуададжино e един от шедьоврите, пазени по незнайна причина от бога на киното в дълбока тайна.

Мариан (Тилда Суинтън) и Пол (Матиас Шонартс) са се скрили на райския остров Пантелейра в Средиземно море, потънали в интимност и слънчеви лъчи. Тя е рок звезда ала Дейвид Боуи, наскоро претърпяла операция на гласните струни, изискваща дълго мълчание, а Пол е младият й тих ангел пазител.

RZ6A1518.JPG

В средата на това безвремие на острова каца бившият й продуцент и мъж Хари Хоукс (Рейф Файнс) заедно с дъщеря си Пенелъпи (Дакота Джонсън). Хари пие, пее и танцува – антипод на сдържания Пол. А дъщеря му, за чието съществуване е разбрал съвсем наскоро, е тъмно изкушение ала Франсис Бийн Кобейн.

Хари обаче не е дошъл само заради ваканцията. Един ”La Dolce Vita” филм с много рок енд рол и неизменната за жанра крийпи нишка, която пълзи като змия от самото му начало. Класна наслада за всички сетива.

Шептящата Тилда Суинтън , специално облечена за филма от Dior , е болезнено красива, а Ралф Файнс прави велика роля, на която малцина са вярвали, че е способен.

Лука Гуададжино е заредил плейлиста от Rolling Stones, Хари Нилсън, Робърт Мичъм и Джузепе Верди, в която историята се провира, за да стигне до края си като залез в морето.

*“A Biger Splash” (Голямото плискане) е римейк на легендарния ”La Piscine” (1969) на Жак Дере с Ален Делон, Роми Шнайдер и Джейн Бъркин.