Последни
Home / Литература / “37, 2⁰ сутринта” на Филип Джиан
“37, 2⁰ сутринта” на Филип Джиан

“37, 2⁰ сутринта” на Филип Джиан

Драги господине,

Вече цели двайсет години се занимавам с изчитане на ръкописи, изпратени до тази издателска къща. И повярвайте ми, през ръцете ми са минали и добри, и не толкова добри неща. Но все пак нищо не може да се сравни с това, което сте имали лошия вкус да ни изпратите… Тъй като вашият стил в много отношения ми напомня за първите признаци на проказата, връщам ви с дълбоко отвращение това зловонно цвете, което ви се е представило като роман”.

Всичко, което той иска, е да се крие от жаркото следобедно слънце, под стряхата на разпадащо се бунгало насред пустошта. Tой е писател без нито един издаден роман, но това не го вълнува – за него е по-важно да сготви добро чили за вечеря. И тогава се появява тя, с опустошителната си вяра, буквално отнасяща го сред пламъци в едно неясно бъдеще, в което двамата, по един или друг начин, се изгубват и намират.

37,2⁰ сутринта”, познат още като Бети Блу”, е най-нашумелият роман на френския писател Филип Джиан и е от тези четива, за които спокойно може да се каже, че има пълно припокриване на известност и качество.

През 1986 г. режисьора Жан-Жак Бенекс заснема филм по книгата с участието на Беатрис Дал и Жан-Юг Англад.