Последни
Home / Кино / “1917”: Надеждата в ада на войната
“1917”: Надеждата в ада на войната

“1917”: Надеждата в ада на войната

“1917” на режисьора Сам Мендес разказва една история от Първата световна война. Двама британски войници Скофийлд (Джордж МакКей) и Блейк (Дийн-Чарлс Чапман) трябва да преминат през фронтовата линия, за да доставят писмо, което ще спаси много животи. Генералът мотивира войниците с лична кауза и те тръгват.

Мизансценът е минималистичен – окопи, трупове и разрушение. Две обикновени момчета, чийто живот няма голяма цена в общата касапница.

Филмът е бърз и заснет умело от легендарния оператор Роджър Дийкинс ( Блейд Рънър 2049), но според Lunatic.bg е силно надценен.

Лентата представя майсторски и ненатрапчиво безсмислието на войната и силата на малкия човек, но едва ли ще остане в историята на киното. Улавя превъзходно детайла и пресъздава ада на войната, но историята бледнее.

Лесно предвидимата развръзка работи срещу филма, а одата за героизма не е нова за жанра.

Кастингът за двете главни роли е много силен, но най-запомняща е изявата на Бенедикт Къмбърбач, който се появява за кратко, за да сподели:

”Надеждата е опасно нещо”.

Филмът силно напомня на ”Спасяването на редник Райън” на Стивън Спилъбърг.Липсва му размаха и емоцията, но компенсира с интимност.