Последни
Home / Кино / „Don’t Look Up“: Краят на един свят, превзет от социалните медии, шоуто и “визионерите“
„Don’t Look Up“: Краят на един свят, превзет от социалните медии, шоуто и “визионерите“

„Don’t Look Up“: Краят на един свят, превзет от социалните медии, шоуто и “визионерите“

„Don’t Look Up“ (Не поглеждай нагоре) – новият филм на американският режисьор и сценарист Адам Маккей (Vice, The Big Short) пречупва вечната тема за свършека на света през призмата на гротеската на съвременното общество.

Смесица между пародия и социална сатира, филмът поставя много вярна диагноза на света, в който живеем: политическо и обществено късогледство; загърбване на важните проблеми заради тънки сметки и конюнктурни интереси; отричането на науката и опустошителната роля на традиционните и социалните медии, които свеждат всичко до забавление и отвличат вниманието от същественото.

Проблеми, които добиха още по-голяма актуалност с пандемията от Covid-19 и разкрити от невероятен каст.

Всичко започва, когато професорът по астрономия Рандал Минди (Леонардо ди Каприо) и неговата докторантка Кейт Дибиаски (Дженифър Лорънс) виждат комета, чиято траектория показва предстоящ директен сблъсък със Земята след малко повече от шест месеца. Двамата се опитват да предупредят президента на САЩ Орлиан (Мерил Стрийп) за предстоящия апокалипсис, но тя се оказва твърде заета с междинните избори. На камък удрят и опитите на учените да стреснат обществото за задаващата се катастрофа през медиите.

В сутрешното шоу на телевизията водещите (Тайлър Пери и Кейт Бланшет) търсят радостен ракурс дори на новината за края на света и провъзгласяват героят на Ди Каприо за “най-сексапилният учен“.

А истината не впечатлява никого, дори и изкрещяна. Единственият човек, който има достатъчно пари, за да се намеси, е технологичният предприемач Питър Ишъруел (Марк Райланс), вдъхновен от образите на Илън Мъск и Джеф Безос. Но, разбира се, на първо място за него са дивидентите, а не спасяването на човечеството.

А самото човечество буквално е заровило глава в пясъка и телефона си и отказва да погледне нагоре, откъдето право срещу него се задава опустошителната комета. Някои и до последно не вярват, че комета има.