Последни
Home / Кошче / Кристина Ив. Стоянова: 14-ти февруари
Кристина Ив. Стоянова: 14-ти февруари

Кристина Ив. Стоянова: 14-ти февруари

Кристина Ив. Стоянова е родена през 1990г. в гр. Русе.

„The only paradise is paradise lost.“ Марсел Пруст

На 13-ти февруари 1945 г. са бомбардировките над Дрезден. Кърт Вонегът пише великия си роман „Кланица 5“ по този повод.

Напрежението през тази седмица ескалира до евентуална инвазия на Русия в Украйна на 16 февруари 2022 г.

Изпитвам страх за едно момче в Киев. Подозирам, че той също го усеща. Не си го признава, разбира се. Мисля какво мога да направя. Той съветва да видим какво ще се случи. Мисля си как изчакаме ли го, няма да има полети, как той ще се окаже залостен там.

Бих искала да го вземем с приятели още утре от онази точка в Румъния, която е толкова близо до нас, защото не съм сигурна дали ще успеем да влезем в Украйна с нашата бг регистрация, пък и изобщо. Предлагам му го.

Страхът ми се мултиплицира към страх не само за него, а и за хората около него: за неговата сестра, която понякога по-лесно се изнервя; значително по-спокойният ѝ съпруг; за двете им деца.

После се сещам за онова велико пътуване до Грузия, където срещнах за първи път връстници от Украйна. Питам ги дали са добре. Те не след дълго отговарят. Предлагам им да дойдат насам те, техните близки: семействата и приятелите им. Благодарят ми за грижата, а не спирам да се тревожа, те също.

България е отличен пример за мултикултурализъм. Подала е ръка на представители от различни култури. Не се пише масово за това, защото няма толкова пари в тази тема, което не означава, че не е така.

Вече мисля как ме е грижа за хората, които не познавам: за тези, които са по границите; за онези, които са си вкъщи; за другите, които ходят на работа, пък и за онези, които не са ходили изобщо.

Днес разглеждах снимки на хората в танковете. Съвсем истински хора в съвсем истински танкове, днес. Често се говори за студената война, а изпускаме топлата, която е видима, за да се насочи лесно омразата към нея, да се увеличава и развива и разбива, като открива сама целта.

Напрежението през тази седмица ескалира до евентуална инвазия на Русия в Украйна на 16 февруари 2022 г. Вярвам, че има начин това да не се случи нито тази сряда, нито през следващите 5 години. За следващите 10 не мога да кажа. Вярвам, че има начин това да не се случи дори тогава, а и отвъд.