Последни
Home / Литература / У ДОМА /през погледа на един хермит/
У ДОМА /през погледа на един хермит/

У ДОМА /през погледа на един хермит/

от Дилян Еленков

Голям сърбеж, голямо врещене, подвикване и основни недоразумения забелязвам.

Чувствителност, достигнала до елементарно изтръпване.

Оказа се, че една елементарна частица, било и тя човешка, трудно върти битието си сама.

Пък онези, двойни или тройни съдружия, в определена степен се намират и угаждат на собствените си стремежи, въжделения или прости желания. Някои се ебат повече, някои ядат повече, някои четат повече, основно гледат телевизия повече.

Други не могат да се гледат, понасят, дори разминават в коридора. В този смисъл, слушайки през вратите, изчакват другия да отмине, и после бързо се мушват закъдето са се запътили.

Дребните дрязги преминават в сериозни конфликти. Сериозните конфликти преминават в дребни дрязги. Неизхвърленият боклук е сериозен проблем. Както и неизчистената тоалетна на котката.

Непуснатата вода в тоалетната. Недостатъчното изяждане на сапуна в банята. Космите по сапуна. Космите по гъбата. Препиканата тоалетна чиния. Неполяти цветя. Неизчистен пепелник. Загниваща храна в хладилника. Мръсна посуда в умивалника.

Да. Всичко това, с което мога да продължавам още, осъществява своята цел в разрастващо се чудовище. Прояви на елементарна лудост. Тук е мястото да призная, че така живея живота си от години. Да си стоя у дома, тоест. За пръв път не се чувствам толкова различен от „нормалните” хора.

Те отиват натам, където аз дишам. И добре се справям. Чувствам се прекрасно вкъщи.

Предимства: пикаеш, или сереш, когато си поискаш, без да ти се налага да стискаш или да се редиш на нелепи сконфузени опашки, не ти се налага да срещаш хора, които, нито ти, нито те, при други обстоятелства биха те/бихте се погледнали в очите, камо ли да разговаряте, не се налага да шофираш, по същите причини, няма куки, няма цигани, няма клошове, пърдиш, когато и колкото искаш, общо взето, извисяваш се духовно.

За какво е цялото това мрънкане, не мога да разбера. Работата, ще кажете. Социален живот. Слънце и луна. Морските вълни. Огъня на поляната сред боровете. Шума на реката ще кажете. Общуването с мъртвите на гробището. Архитектурата. Изкуството в другите му проявления. Децата в парка. Изгреви и залези. Това ще кажете, знам. Така или иначе, това ще кажете. Ами, бъдете по-оригинални. Унищожете своите представи и бъдете себе си.