Последни
Home / Кошче / Учебник по доброта
Учебник по доброта

Учебник по доброта

Какво е доброто? Да дадеш закуската си на някой, който е гладен. Да опиташ да разсмееш някого, ако е тъжен. Да не отказваш, ако някой те помоли за помощ. Да се опиташ да излекуваш болно или ранено животно. Да се извиниш ако си обидил някого или си направил нещо лошо.

Все неща, които знаеш, че трябва, но колко често правиш в ежедневието си? А колко често си ги правил в детството си? И как от малки, но храбри и честни рицари, воюващи всеки ден за доброто, се превръщаме в нещо друго?

Тези простички и по детски наивни отговори за това какво е доброто са дадени от ученици от основното училище „Георги Стойков Расковски“ в село Голямо Ново, Търговище, където 98% от децата са от ромски произход. Кратките разкази на малките рицари на доброто са събрани в „Учебник по доброта“ . И както винаги, когато възрастен прелиства учебник, и в този откриваш познати, но забравени неща – истина за това какъв трябва и си струва да бъдеш.

Честност

Един ден играхме футбол. Биха ни и бях много ядосан. Тръгнах си. По пътя ме настигна Мартин. Вървяхме заедно и обсъждахме мача. В нашето село често се случва по улицата да има изхвърлени боклуци. Понякога е много мръсно. На пътя имаше изхвърлена цигарена кутия. Ритнах я. Кутията изхвърча напред и се отвори. От нея паднаха 10 лева. Взех ги. Не знаех на кого са. На улицата нямаше никого. Мартин каза:

Твои са. Това е късметът ти.

После решихме да си ги разделим. Спряхме в центъра на селото и седнахме на пейката пред магазина. По едно време дотича Ангел от нашия клас. Каза, че баща му си е изпуснал цигарената кутия, в която имало десет лева. Изпратил го да я търси по пътя. Нямало я никъде и сега ще му се карат. Ангел попита дали не сме я намерили случайно. Извадих парите и казах:

Ето, намерихме ги точно в кутия от цигари.

Моят съученик много се зарадва, благодари и каза:

Вие сте истински приятели! Спокойно можехте да кажете, че нищо не сте намирали.

ДОБРО Е ДА БЪДЕШ ЧЕСТЕН, ДОРИ АКО НИКОЙ НЯМА ДА РАЗБЕРЕ ЗА ЛЪЖАТА ТИ.

Ангел Лилянов Щерев, 7 клас.

Учебникът по доброта изобилства от много други такива истории за върнати портмонета, помощ на възрастни хора, спасени животинки, всяка със своята ценна поука – „Добро е ако вече си богат, да не забравяш как се чувстват бедните“; „Добро е да направиш щастлив най-добрия си приятел“; „Добро е да се опиташ да разбереш причините за лошите постъпки на някого“; „Добро е да не изоставяме близките си, когато имат тежки моменти“.

Книжката е инициатива на Центъра за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”, съдържа 50 разказа за добрините на децата и си заслужава да бъде прочетена.