Последни
Home / Музика / Три БГ албума – световна марка: Тъмно, Pyromania и Babyface Clan
Три БГ албума – световна марка: Тъмно, Pyromania и Babyface Clan

Три БГ албума – световна марка: Тъмно, Pyromania и Babyface Clan

В разгара на сиатълската вълна – в годината, в която Nirvana представят великия си „Unplugged“, в София се появява митичният албум на Тъмно – „Тъмно“.

В бандата участват Васил Русев (Чайката) – китара, вокали, синтезатори, Деян Драгиев – барабани и Боян Златков – бас. Първият им и единствено официално издаден албум излиза през „Унисон“. По-късно записват и втори, но така и не получава разпространение.

В албума има много от Сиатъл, но не само. Усеща се влиянието на Лес Клейпул и лудата му шайка, както и на някои по-тежки неща.

В същото време Тъмно е абсолютно уникална банда и една от малкото в БГ абсолютно адекватни на времето си.

Продуцент на „Тъмно“ е Румен Бояджиев.

„Ignored“ на Pyromania e може би най-елегантният продукт на българската алтернативна сцена. Излиза през 1997 година, но е записван по-рано.

Албумът е преходен за бандата. В него Нуфри и компания минават от тежката история на първия им опит в студио „Nothing…“ към „по-модерните“ вълни на 90-те. В „Ignored“ има много алтернатив-рок, малко фънк, джаз. Много изпипан.

Албумът излиза през „Богданов“, а продуцент отново е Румен Бояджиев.

„Romantica“ на Babyface Clan доста се забавя, но все пак излиза през 2001 година и събра песни, които бандата на Насо Русков свири години наред. Част от визитката му е „получи рекорден брой номинации на тогавашните награди на телевизия ММ“.

Въпреки че Русков и английският му са емблемата на бандата, силата на албума е изцяло в китарите на Иво Стоядинов. Едно от най-големите качества на „Romantica“ е, че не е затънал в „музикантския“ БГ-модел, а се движи в рок енд рол-а.

Живите изпълнения на групата бяха едно от събитията на музикалната сцена в София в края на 90-те и началото на новия век.