Последни
Home / Музика / Тим Холхаус – пет години по-късно
Тим Холхаус – пет години по-късно

Тим Холхаус – пет години по-късно

На 14 май британският блус номад Тим Холхаус се завръща в София за концерт във Фабрика Автономия. Това посещение е близо пет години след последното му самостоятелно шоу в София и около четири години след като го чухме в съвместен сет с дуото Leaver на фестивала Amek X. През тези пет години Тим продължава неуморно да издава музика и да обикаля света с нея. Някои от многобройните му проекти (TCH и Raeppen, например) останаха в миналото и сякаш той се върна към своите корени – музика, в която водещи са китарата и гласът. В следващите няколко реда ще хвърлим един поглед назад, за да чуем с каква музика Тим Холхаус е запълнил петте години от последния си концерт в София.

„Come“ (2019)

„Come” е може би най-важният албум от този период. Издаден през 2019 г. от Aaahh!!! Real Records (Кембридж) на цветен винил и компакт диск, записът представя музиката на Холхаус по най-грандиозният начин, по който сме я чували досега. Толкова мащабен е бил звукът му може би само в двойния албум „Earth Crumbled Into The Ocean, As Flames Licked The Sky, We Hung Our Heads Knowing That The End Was Nigh!” от 2014 г., но в „Come” я няма тази тревожност, обреченост и тъмнима. Тук Тим свири парчетата си с пълнокръвна рок банда, в аранжиментите чуваме пиано, щрайх и бекинг вокали, които пренасят искрената и земна музика на британския артист директно в космоса.

„Lost” (2020)

Също издаден от Aaahh!!! Real Records, „Lost” e албумът, върху който Тим неуморно работеше по време на пандемията. Той включва 13 парчета, всяко от които с гост музиканти. Сред имената срещаме AJ Simmonds, Sarah Tyrrell, Babar Luck, Bradley Palermo, Abigail Ziering и много други. Това са все хора, с които Тим е делил една сцена, пътувал и свирил концерти по време на своето безкрайно турне. Макар в сърцето на „Lost” да откриваме гласа – не само на Тим, но и на неговите гости, китарата отстъпва място на електронните инструменти. Музиката е по-близка до жанрове като трип-хоп и даунтемпо. „Lost” e концептуален албум, посветен на психичното здраве и всички приходи от него отиват в подкрепа на благотворителните организации IMHP (Великобритания) и щатската Brain Aid (САЩ).

„Very” (2022)

Най-сигурният ориентир към творчеството на Тим Холхаус е албумът „Very”, който излезе през 2022 г. Тази „Best Of” колекция е издадена на винил от TPOS Records и включва 17 парчета, по едно от всяко предишно издание на Тим. Надяваме се да чуем повечето от тях в София, защото тук са събрани някои от най-знаковите песни от огромния каталог на Холхаус.

Тази година Тим е посветил на предстоящия си запис „Year” и всеки месец представя по един сингъл от него, който изчезва, когато се появи следващия. В новия си албум, Холхаус отново е подкрепен от пълнокръвна банда. Последният сингъл „Animal” може да чуете до края на май месец тук, а за останалото ще трябва да почакаме до началото на 2024 г.

Чуйте Тим Холхаус на живо във Фабрика Автономия, София на 14 май от 20:00 ч. Заедно с него ще чуем и специален самостоятелен сет на Максим Мокдад, който ще представи някои любими наши парчета на проекта си OOHS!, но и нова музика. Събитието е с вход свободно дарение. Повече информация има тук.