Последни
Home / Литература / Гари Шнайдер: Сутрата за мечката Смоки
Гари Шнайдер: Сутрата за мечката Смоки

Гари Шнайдер: Сутрата за мечката Смоки

Разказ от Гари Шнайдер

Оригинален превод и оформление: Преслав Безбащински

Някога, преди 150 милиона години, в Юрския период великото Буда – Слънце в тази част на Безкрайната Празнота произнесе реч пред всички сбрани елементи и енергии – пред изправените същества, вървящите същества, летящите същества и седящите същества, даже пред тревите, тринадесет милиарда на брой, всяка една родена от семе присъствало там: Реч за Просветлението на планетата Земя.

“Някога в бъдещето ще има континент който ще се нарича Америка. В него ще има велики центрове на силата като езерото Пирамид, езорото Уалдън, планината Рейниър, Биг Сур, Евърглейдите и така нататък. И велики нервни и канали като реката Колумбия, Мисисипи, Големия Каньон. Човешката раса през тази епоха ще се забърка в много неприятности и ще разруши всичко, въпреки своята силна и мъдра Буда същност.”

“Усукващите се слоеве на великите планини и пулсиращите вулкани са моята любов горяща дълбоко в самата земя. Шист, базалт и гранит са моето упорито състрадание искащо да издигне планини, които да доведат дъжда. В бъдещата Американска ера аз ще приема нова форма – за да излекувам света от знание, придобито без любов, което търси със сляп глад, безмозъчния гняв, който консумира храна, която никога няма да го засити.”

И той показа себе си в истинската си форма на

Мечката Смоки*

Внушителна мечка, с опушено кафява премяна, стояща на задните си крака, будна и наблюдателна.

Държаща в дясната си лапа Лопатата, която достига до истината зад външния вид, реже корените на ненужните връзки и хвърля мокър пясък върху огньовете на алчността и войната.

Лявата му лапа е с мудрата* на Приятелския поздрав – показваща, че всички живи същества имат пълно право да достигнат лимита на своето съществуване и това, че елени, зайци, змии, глухарчета и гущери съществуват в царството на Дхармата.

Носеща синия работен гащеризон, символ на всички роби и работници, безбройните мъже, застрашени от една цивилизация, която твърди, че спасява, но всъщност унищожава.

Носеща широкополата шапка на Запада, символизираща силите които пазят дивото, което е естественото състояние на Дхармата и истинския път на човека на Земята:

                               Всички истински пътеки минават през планини

С ореол от дим и огън, горските огньове на Кали Юга, огньове, причинени от глупостта на тези, които мислят, че нещата могат да бъдат придобити и изгубени, а всъщност истината е, че всичко се съдържа в Синьото небе и Зелената земя на ума.

С оформено шкембе, за да покаже милата си природа и това, че на земята има достатъчно храна за всички, които я обичат и и се доверяват.

Мачкайки с краката си прахоснически магистрали и безсмислени предградия, смазваща червеите на капитализма и тоталитаризма.

Показваща следната задача – последователите и да се освободят от коли, къщи, консервирана храна, университети, обувки, да увладеят трите мистерии на собственото си тяло, говор и ум, и безстрашно да отрежат гнилите дървета и да подрежат болните клони на тази страна, Америка, и след това да изгорят боклуците.

Гневяща се, но спокойна, аскетична, но и комична, мечката Смоки ще просветли тези, които и помагат, но тези, които и пречат или злословят:

                                                  Тя ще ги възпре завинаги

Ето и великата и мантра:

Посвещавам се на вселенския диамант, нека този бушуващ гняв бъде спрян

И тя ще пази тези, които обичат горите и реките, боговете и животните, бездомниците и лудите, затворниците и болните, музикантите, игривите жени и децата, пълни с надежда.

И ако някой някога бъде заплашен от реклами, замърсяване на въздуха, телевизия или полиция те трябва да запеят Военната песен на мечката Смоки:

                                                    Удави им задниците
                                                 Смачкай им задниците
                                                    Удави им задниците
                                                 Смачкай им задниците

Тогава мечката Смоки със сигурност ще се появи и ще избави молещия се със своята ваджра*-лопата.

Тези, които рецитират тази Сутра и се опитат да я приложат ще натрупат толкова заслуги, колкото са песъчинките в пустините Аризона и Невада.

Ще спасят планетата Земя от замърсяване с петрол

Ще навлязат в ерата на хармония между човек и природа

Ще спечелят нежната любов и ласки на мъже, жени и зверове

Ще имат вовеки узрели къпини за ядене и слънчево място под някой бор за сядане

               И най-накрая ще придобият дълбоко и пълно просветление

Така чухме ние…

 

*- Мечката Смоки е талисман на екологията в Америка. Постери с нея могат да бъдат видяни в много от парковете и резерватите, обикновено с надпис отдолу “Само ВИЕ може да предотвратите пожарите!”

*- Мудра на санскрит значи “жест” или “печат”.

*- Ваджра – митичен предмет или оръжие, може да бъде видян на много от статуите на Буда, прилича на скиптър. Думата е на санскрит и означава “гръмотевица” и/или “диамант”, отнася се до природата и вечната трайност и истинност на учението на Буда.

Гари Шнайдер (на снимката горе) е американски поет, активист и преводач. Част е от така нареченото от пресата Бийт поколение. Превежда много стари будистки писания от китайски и японски на англйски език. Един от малкото наистина сериозни битници по отношение на будизма, той заминава за Япония, където изучава Дзен Будизъм. Присъства на легендарното първо четене на “Вой” на Алън Гинзбърг в Сан Франциско. Описан е подробно в романа “Бродягите на Дхарма” на Джак Керуак, където фигурира с името Джефи Райдър. Насърчава Керуак да медитира и сериозно да се захване с будизъм и му намира работа като съгледвач за пожари на връх Дезолейшън.