Последни
Home / Новини / София Прайд 2015
София Прайд 2015

София Прайд 2015

София Прайд ще се проведе на 27 юни, събота, обявиха днес организаторите. Датата съвпада със Стоунуол бунтовете в края на юни 1969 г. Тогава по улиците на Ню Йорк, САЩ, се организират множество спонтанни демонстрации на гей общността срещу полицейското насилие в бара Stonewall Inn. Насилствените бунтове се считат за най-важното събитие, водещо до движението за гей свобода и до съвременната борба за равни права на ЛГБТ хората в САЩ.

Прайдовете се появяват в началото на 70-те години на 20 век в САЩ като годишнина от сблъсъците в нюйоркския бар „Стоунуол“ в късните часове на 27 юни 1969 г. На 28 юни 1970 г. една година след бунтовете, се провежда и първият в историята на Америка Гей Прайд Парад.

1972

Гей Прайд в Сохо, 1972

По онова време хомосексуалността в Съединените щати е все още незаконна и полицията често организира изненадващи хайки в гей заведенията, като арестува и малтретира посетителите им. Нерядко имената на арестуваните се обявявали публично, което проваляло кариерата и живота на много от тях.

Такава акция се случва и в „Стоунуол“ през онази юнска нощ. Няколко души биват арестувани. Заради грубо отношение една лесбийка оказва съпротива на полицая, който я е арестувал, и това провокира тълпата около заведението да нападне полицията с подръчни средства. Органите на реда викат подкрепление, но от околните сгради се стичат все повече гей мъже, лесбийки и трансполови хора, които предизвикват четиридневни вълнения в квартал Грийн Вилидж. Участниците в размириците са хиляди. От тогава до днес „Стоунуол“ е символ на пробудилото се движение за равни права на нехетеросексуалните и трансполовите хора по целия свят.

Преди Стоунуол бунтовете историците Дъдли Клиндинън и Адам Нагърни описват, че на хомосексуалните се е гледало като “таен легион от хора, известни на всички, но игнорирани, осмивани и презрени.” Те пишат още: “Но след тази нощ, животът на милиони гейове и лесбийки и отношението към тях от по-голямата култура, в която живееха, започна да се променя бързо.”

Източник: Sofia Pride

Повече информация за прайда можете да намерите тук. 

sofia pride 2015