Последни
Home / Литература / „Сговор на глупци“: Тъжната история на Джон Кенеди Тул
„Сговор на глупци“:  Тъжната история на Джон Кенеди Тул

„Сговор на глупци“: Тъжната история на Джон Кенеди Тул

На 26 март 1969 година Джон Кенеди Тул спира с колата си в крайпътното градче Билокси, Мисисипи, на път към дома си в Ню Орлийнс. Прекарва градински маркуч от ауспуха през прозореца на колата си и се задушава. Така приключва последното си пътуване едва на 31 години.

Джон Кенеди Тул обаче остава след себе си романа „Сговор на глупци“ и една от най-тъжните истории на американската литература.

„Сговор на глупци“ е публикуван години след смъртта на Тул и се превръща в легенда на антиконформизма и библия за куп маргинали и неудачници. През 1981 година писателят е удостоен посмъртно с Пулицър.

Заглавието на романа е взето от мисълта на ирландския писател Джонатан Суифт:
„Когато на света се появи истински гений, ще го познаете по това, че всички глупаци влизат в сговор срещу него“.

Главният герой Игнациус Дж. Райли е развей прах, който на 30 години продължава да живее с майка си и манията си за месианство. Твори, онанира и се чуди как да избяга от необходимостта да работи…

Джон Кенеди Тул се ражда на 17 декември 1937 година в Ню Орлийнс. Баща му е бил продавач на автомобили и монтьор, но се пенсионира заради влошено здраве и проблеми със слуха.

Майка му – Телма, е силно доминираща и обсебваща жена, която прокарва белези през целия му живот. Убедена, че синът й е гений, обречен на успех, още от ранна възраст развива в него влечение към изкуството. Едва навършил десет години се качва на театрална сцена, а още на 16 години той пише първата си новела „The Neon Bible“.

Получава сериозно образование по английска литература. И след като работи за кратко във фабрика за облекло, започва академична кариера, като преподава едновременно в няколко университета.

През 1961 година получава повиквателна за армията и служи две години в Пуерто Рико, където преподава английски на испаноговорящи войници.

В тези години му остава много свободно време, в което започва работа по романа „Сговор на глупци“.

След като отбива ангажиментите си към армията, се завръща в Ню Орлийнс, където живее с родителите си и започва отново да преподава. В града се мотае с музикантите от френския квартал и оформя романа си.

След като завършва „Сговор на глупци“, той го разпраща до издатели, но е отхвърлен.

Неуспехът и животът с възрастните родители го съсипват, като сривът се задълбочава от пиянството му и употребата на медикаменти. Става все по-непоносим и студентите му скоро започват да се оплакват от него.

Споделя на близките си, че страда от зверско главоболие, халюцинации и параноя.

Така на 20 януари 1969 година след скандал с майка си Тул изчезва. По-късно става ясно, че се е отправил на пътешествие към дома на писателката Фланъри О`Конър на Западното крайбрежие.

Два месеца по-късно, на връщане към Ню Орлийнс, се самоубива. Предполага се, че Тул е оставил предсмъртно писмо, но майка му го унищожава.

След смъртта му обаче тя изпраща ръкописа на „Сговор на глупци“ на писателя Уолкър Пърси с молба да го прочете.

Той се влюбил в книгата и благодарение на него е издадена през 1980 година, като веднага става световен бестселър.

Това е накратко великата и гротескна история на Джон Кенеди Тул и неговия роман.

В България „Сговор на глупци” е издадена през 1989 година, а преводач е Вениамин Младенов. Изданието е едно от любимите на по-малко симпатичните търговци на ”Славейков”, които се упражняват доста успешно в цената му.

сговор