Последни
Home / Новини / Ръкописен текст на Боб Дилън продаден за 2 млн. долара
Ръкописен текст на Боб Дилън продаден за 2 млн. долара

Ръкописен текст на Боб Дилън продаден за 2 млн. долара

Чернова на текста на песента „Like a Rolling Stone“ на Боб Дилън беше продадена на търг в Ню Йорк за 2 милиона долара. Търгът ”Историята на рока от Пресли до пънка“ беше организиран от аукционна къща ”Сотбис” и в рамките на него беше изтъргувана и китара на фирмата ВОКС, която шефът на компанията Дик Дени подарил през 1964 г. на Бийтълс. Нейната цена достигна 305 000 долара.

Текстът на „Like a Rolling Stone“ е написан от Дилън през 1965 г. на лист от рекламен бележник на вашингтонския хотел „Роджър Смит“. През 2004 г. песента оглави списъка на 500-те най-велики песни на всички времена на списание „Ролинг Стоун“.

За 485 000 долара бе продаден и ръкописният текст на друга песен на Дилън – „A Hard Rains a-Gonna Fall“, който е от 1962 година.

Полетата на листовете, на които са написани и двете песни, са изпъстрени с названия на песни и книги, цитати от Библията и други бележки. Това показва, че музикантът дълго е търсил римите, преди да създаде окончателния вариант, казват организаторите на търга.