Последни
Home / Музика / Първичната сила на The Stooges
Първичната сила на The Stooges

Първичната сила на The Stooges

От Преслав Безбащински

Първична сила

В днешно време съществува грандиозно разминаване между текст и музика в песните. Рядко двете са хармонизирани. Пример за идеално съчетание е Raw Power, от албума със същото име на The Stooges. Наративът на песента е направен по такъв начин, че сюблимното, а именно въпросът за съществуването, за водещия принцип е акцентиран гениално. Китарата е в центъра на песента, а пиано партнира.

Танцувай в ритъма на живите мъртви

Губи сън, стой далеч от леглото

Първичната сила със сигурност ще се влее в теб

Рок музиката често бива окачествена като бунтарска, често само привидно. Тук Иги Поп постулира нуждата от алиенация, съзнавайки безсмислието на модерното ежедневие, описвайки сатирично рок музикантите като живи мъртъвци. Работещият, семеен човек има нужда от сън и спокойствие, но според Иги, отхвърлянето на тези неща е първата стъпка. Към какво?

Ако си сама и се страхуваш

Аз чувствам същото, давай да се махаме

След като отхвърли конвенциите на нормалното бунтовният човек започва да си задава определени въпроси. Първият от тях е дали проблемът му не е свързан с пространство. Тоест, дали ако се премести, душевната и моралната криза ще престанат.

Първичната сила лекува

Първичната сила е нетърпима

Щастието е гарантирано

То е само за мен и теб

Отново срещаме концепцията за тази първична сила, като тук е илюстрирано раздвоението на новоосвободения човек и обърканите му представи. Първичната сила, за която се говори едновременно го лекува, но и е нетърпима. Нетърпима е не самата тя, а новостта и, ужасът на неизвестния лек за душата. Лирическият говорител освен това акцентира факта, че тръгне ли се по пътя към първичната сила, щастието е гарантирано, но само за търсещите. Всички други остават на заден фон, ненаименовани, неизвестни, претопени в тълпата.

Въобще не се опитвай

Въобще не се опитвай да ми казваш какво да правя

Всички само се опитват да ми казват какво да правя

Следва доза неподчинение и неприязън към авторитети, присъща за прото-пънка на групата. Обобщението потвърждава мисълта, че между бунтуващия се човек и този, който е обикновена част от обществото няма мост. Обезличения човек е този, който може само да говори, да дава съвети, но никога да действа. Влиянието му се простира само в полето на теорията и думите, на абстракцийте. А както казва великият Мишима в Слънце и Стомана, “думите имат корозивното свойство на абстракцията да разтапят реалността.”

Погледни в очите на дивото момиче

Влюби се в дълбините на ада

Първичната сила със сигурност е по стъпките ти

Ако си сама и направо трепериш

Аз изпитвам същото и знам какво ще ти помогне

Бунтът на ума е свързан и с непримиримостта и освобождението на тялото от оковите на ортодоксалния морал. Любовта между отцепниците е забранена и приравнена с пребиваване в ада. Последните цитирани два реда, кореспондират с другите два по горе. Тук вече става ясно, че душевния проблем не е пространствен. Той е в самата личност и човек единствено сам може да се излекува. Това твърдение препраща към идеята на Ницше в “Ecce Homo” за тясната връзка между здравето и мисълта, за пречистващия ефект на волния ум, лишен от предразсъдъци.

Първичната сила лекува

Първичната сила може да унищожи човек

Първичната сила е нещо повече от душа

И има син, който се нарича рок енд рол

Първичната сила, скъпа, не се отказва

Първичната сила усещам я

Първичната сила не може да бъде сломена

На колене, скъпа, целувай краката ми

Следва последно предупреждение към търсещия, свободата и искрения бунт лекуват, но могат да означават и край за човек. Смъртта тук според мен може и да бъде разбрана, не като физическа, а като прераждане, като преосмисляне на целите, за състоянието на отхвърленост, което очаква бунтовника в абстрактния свят на модерността. Изяснено е че божествеността на тази първична сила би могла да бъде достигната по много начини, един от най-преките от които е че чрез музиката. Чрез рок енд рол. В новородения индивид се наблюдава експанзия на егото, свръх арогантност. Нещо като втората метаморфоза, за която Ницше говори в “Тъй рече Заратустра”. Тази на лъва, способен да отхвърли всеки авторитет. Склоността към богоподобие е загатната в реда, в който лирическия говорител се обръща към слушателя или любовника, привиквайки го в поза на послушание.

Следва кресчендото на песента, но преди това са редовете:

Първичната сила няма дом

Първичната сила не я вълнуваш

Първичната сила е гарантирана свръхдоза

Първичната сила ни се надсмива

Докато в по горните редове слушателят остава с идеята, че може би Първичната сила е велик користен освободител на души, тук става ясно, че тя не служи на никого, не е трогната от човекът самозагубил се в нея. Напомнено ни е за дихотомията от “Раждането на трагедията” – мисъл-действия, план-ирационалност, Аполон-Дионисий и бива описана вакханална картина на опиянение и присмех над човешката представа за власт, сила и его. Кресчендото е под формата на атонално, ахармонично соло, което продължава доста време, предшествано от въпроса – Усещаш ли? (Разбираш ли?)

Както Заратустра слиза към града Пъстра Крава със знанието на планината и дивото, така и Иги Поп ни насочва към идеята за вечно търсещия, който намерил окото на бурята няма думи, за да изрази радостта от съприкосновението. Думите Първична сила биват повтаряни до края на солото, с което свършва песента.

„Raw Power“

Dance to the beat of the livin dead
Lose sleep baby and stay away from bed
Raw power is sho’ to come a runnin to you
If you’re alone and you got the fear
So am I baby let’s move on out of here
Raw power will surely come a runnin to you
Raw power got a magic touch
Raw power is much too much
Happiness is a guaranteed
It was made for you and me
Raw power honey just won’t quit
Raw power I can feeeeeel it
Raw power baby can’t be beat
Poppin eyes and flashin feet
Don’t you try
Don ‘t you try to tell me what to do
Everybody’s always tryin to tell me what to do

Look in the eyes of a savage girl
Fall deep in love in the underworld
Raw power is sure to come a runnin to you
If you’re alone and you got the shakes
So am I baby and I got what it takes
Raw power is sure to come a runnin to you
Raw power got a healin hand
Raw power can destroy a man
Raw power it’s a more than soul
Got a son called rock and roll
Raw power honey just won’t quit
Raw power I can feel it
Raw power honey can’t be beat
Get down, baby and a kiss my feet
Everybody’s always tryin to tell me what to do
Don’t you try
Don ‘t you try to tell me what to do
Everybody’s always tryin to tell me what to do
Don’t you try
Don’t you try to tell me what to do

Raw power’s got no place to go
Raw power honey it don’t want to know
Raw power is a guaranteed o.d.
Raw power is laughin at you and me

And this is what I wanna know
Can you feel it

Raw power