Последни
Home / Кино / Приказен престой в ”Гранд хотел Будапеща”
Приказен престой в ”Гранд хотел Будапеща”

Приказен престой в ”Гранд хотел Будапеща”

”Гранд хотел Будапеща” на Уес Андерсън е интригуваща приказна история, в чиято атмосфера оставаш потопен и след края на филма. Странни герои, изиграни от цяло съзвездие велики актьори (Рaлф Файнс, Едуард Нортън, Оуен Уилсън, Тилда Суинтън, Джъд Лоу, Бил Мъри, Ейдриън Броуди, Харви Кайтел, Уилям Дефо), са оплетени във  вълнуващо приключение, което се върти около един хотел и битката за едно наследство. Филмът преплита и вечните теми за приятелството, любовта, самотата…

Действието се развива в измислената държава Зубровка, разположена в Алпите, между двете световни войни, като приказната атмосфера е постигната със зрелищни ефекти и впечатляващи декори.

Пред писател – гост на мистичния хотел – собственикът му, бивш пиколо, разказва за това как се е сдобил с ”Гранд хотел Будапеща”, но всъщност представя историята на своя живот – история за любимата му Агата, приятелството му с изискания консиерж мосю Густав, загадъчната Мадам Д и нейната зловеща и отмъстителна фамилия.

Сценарият е вдъхновен от творбите на Стефан Цвайг и по-специално романа ”Нетърпеливо сърце”, с цитат от който започва и филмът:  ”Който много е разказвал, ще му бъде разказвано. Няма по-голяма заблуда от твърде разпространената представа, че фантазията на писателя не преставала да работи, че той непрекъснато измисля случки и истории, използувайки неизчерпаемите си запаси. А в действителност, вместо да ги измисля, достатъчно му е да се срещне с хората и събитията, които постоянно търсят в негово лице разказвач на разказите си”.