Последни
Home / Кино / Предчувствие за Оскар – фаворитите
Предчувствие за Оскар – фаворитите
"Gone Girl" на Финчър

Предчувствие за Оскар – фаворитите

С идването на есента идва и сезонът на Оскарите, макар това да е по-скоро полугодие (от септември до март) отколкото сезон. И макар част от филмите-претенденти за престижните награди все още да не са показани, спекулациите около бъдещите номинации зачестяват и интригата се затяга. Сайтът за независимо кино Indiewire предлага своята годишна класация с прогнози за наградите Оскар.

От показаното по-рано през годината със силни шансове за най-добър филм са приказният ”Гранд хотел Будапеща” и почти документалният „Юношество“ („Boyhood“) на Ричърд Линклейтър, който е разказ за живота на едно семейство в продължение на 12 години. Снимана от 2002 година насам лентата показва буквално физическата промяна на героите в различни периоди от техния живот. Филмът показва животът на момчето Мейсън (Елар Колтрейн) и по-малката му сестра Саманта (Лорелай Линклейтър) и тяхнта самотна майка Оливия (Патриша Аркет). Възторжените отзиви за двата филма и силният бокс офис вероятно ще донесат номинации за най-добър филм на Уес Андерсън и Ричърд Линклейтър.

Фестивалите във Венеция, Торонто и Ню Йорк също дадоха претенденти в тази категория като „Birdman,“ „The Imitation Game,“ „Gone Girl,“ „The Theory of Everything“ and „Wild“.

Все още обаче не са видени обещаващи заглавия като „Unbroken,“ „Interstellar,“ „Selma,“ „Big Eyes,“ „A Most Violent Year,“ „The Gambler,“ „American Sniper,“ „Into The Woods“ и битката може да стане много оспорвана.

В категорията най-добър актьор се очертава оспорвана битка. За фаворит е смятан Майкъл Кийтън за ролята му в „Birdman“ на мексиканския режисьор Алехандро Гонзалес Иняриту, където се превъплащава в образа на актьор, преследван от ролята на супергерой, която го е направила известен. Сред претендентите са още Еди Редмейн за ролята му в биографичния филм за учения Стивън Хокинг ”The Theory of Everything” и Бенедикт Къмбърбач за ролята му в „The Imitation Game“, където играе преследвания за хомосексуалната си ориентация математик и компютърен иноватор Алън Тюринг (1912-1954). Не са за подценяване и ролите, които правят Ралф Файнс в ”Гранд хотел Будапеща” и Стив Карел в „Foxcatcher” – филм за Джон Дюпон, собстевник на едноименния клуб по борба, който убива олимпийският шампион и негов дългогодишен приятел Дейвид Шулц, обсебен от идеята, че участва в заговор за смъртта му.

При жените нещата изглеждат доста по-предвидими, като на този етап за фаворитки се смятат Джулиан Мур за ролята й в „Still Alice“, където играе майка и преподавателка в Колумбийския университет, която ненадейно е поразена от Алцхаймер, Розамунд Пайк („Gone Girl“) в ролята на изчезналата Ейми и Рийз Уидърспун („Wild“), чиято героиня Шерил поема на пътешествие по тихоокеанското крайбрежие. Към тяхната компания може да се присъединят и Фелисити Джоунс („The Theory of Everything“) и Марион Котийар („Two Days, One Night“).

От невидените досега заглавия претендентки в тази категория са Ейми Адамс („Big Eyes“), Джесика Частейн („A Most Violent Year“) и Емили Блънт („Into The Woods“).

В киносредите вече се шегуват, че ако Мур спечели, което в момента изглежда твърде възможно, то Алек Болдуин в продължение на две поредни години ще е играл съпругът на носителката на Оскар. Миналата година носителка на статуетката бе Кейт Бланшет за ролята си в ”Син жасмин” на Уди Алън, където се въплъти в ролята на съпруга на инвестициония банкер Хал (Алек Болдуин).
Ето и прогнозите в още категории:

Най-добър режисьор

От видяното дотук:

  1. Ричард Линклейтър, „Boyhood“
  2. Aлехандро Гонзалес Иняриту, „Birdman“
  3.  Дейвид Финчър, „Gone Girl“

От предстоящото:

4. Aнджелина Джоли, „Unbroken“
5. Кристофър Нолън, „Interstellar“
6. Клинт Истууд, „American Sniper“
7. Ава ДюВерней, „Selma“

Най- добър поддържащ актьор

От видяното дотук:

1. Дж. К. Симънс, „Whiplash“
2. Eдуард Нортън, „Birdman“
3. Mарк Ръфало, „Foxcatcher“
4. Итън Хоук, „Boyhood“

От предстоящото:

5. Джон Гудман, „The Gambler“
6. Mияви, „Unbroken“
7. Tом Уилкинсън, „Selma“
8. Aлберт Брукс, „A Most Violent Year“
9. Кристоф Уолц, „Big Eyes“

Най-добра поддържаща актриса

От видяното дотук:

1. Патриша Аркет, „Boyhood“
2. Кийра Найтли, „The Imitation Game“
3. Ема Стоун, „Birdman“
4. Лора Дърн, „Wild“

От предстоящото:

5. Мерил Стрийп, „Into The Woods“
6. Кармен Еджого, „Selma“
7. Джесика Частейн, „Interstellar“

Най-добър чуждоезичен филм

От видяното дотук:

1.“Mommy“ (Canada)
2. „Ida“ (Poland)
3. „Force Majeure“ (Sweden)
4. „Two Days, One Night“ (Belgium)
5. „Leviathan“ (Russia)“
6. „Winter Sleep“ (Turkey)

От предстоящото:

7. „Wild Tales“ (Argentina)
8. „Timbuktu“ (Mauritania)
9. „White God“ (Hungary)
10. „Concrete Night“ (Finland)
11. „Saint Laurent“ (France)
12. „1001 Grams“ (Norway)

По Indiewire