Последни
Home / Литература / Пати Смит разкрива новия Харуки Мураками
Пати Смит разкрива новия Харуки Мураками

Пати Смит разкрива новия Харуки Мураками

От Пати Смит, 5 август 2014*

Травматичното навлизане на един млад мъж в света на възрастните. Сенчестите мостове, които трябва да преодолее. Цукуру е на 36 и строи гари. Често стои и ги наблюдава, обмисляйки какво още е нужно. С часове гледа пристигащите и заминаващите влакове, потокът от хора. Това го връща към етапите от живота му, на които е обърнал гръб.

На първо четене, “Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване” на Харуки Мураками може да изглежда близка до по-минималистичните “Спутник, моя любов” и “Норвежка гора”, но всъщност не попада съвсем в тази категория. Не е написана и с енергичността на “Флипер, 1973” нито с многоизмерността на “Хроника на птицата с пружина”. Тук-там реализмът се сблъсква с паралелните светове на “1Q84”, най-вече чрез сънищата. Усеща се деликатността от “Кафка на плажа”, със своята безкрайна почит към музиката, за създаването и слушането на която рядко се пише с такова проникновение и нежност. Даден ни е и саундтрак: “Носталгия” на Ференц Лист. Любим изпълнител на произведението: Лазар Берман. Начин на слушане: на грамофон.

Този роман е подходящ както за запознати с творчеството на Мураками, така и за начинаещите. Случките в нея са неочаквани, сякаш изненадват самия автор; на места изглеждат като предисловие към всичко останало. Чувствата са променливи, диалогът до известна степен раздут, дали преднамерено, или “изгубен в превода”. Въпреки това моментите на прозрение са изразени елегантно, особено що се отнася до взаимодействието между хората. “Това, което свързва едно сърце с друго, не е единствено хармонията”, е едно от прозренията на Цукуру. “Те по-скоро са свързани дълбоко чрез раните си. Болка с болката, наранимост с наранимостта”.

Какво ще се случи с Цукуру Тадзаки? Дали любовта ще изпълни живота му? Щастливият край не е гарантиран, отговорите не са ясни. За да поддържаш надеждата жива, е нужна издръжливост, желание да разбереш всичко. Възможно е някой ден да разберем това през погледа на Мураками. Най-важно е да продължиш да живееш, защото само така това може да се случи.

Книгата разкрива една друга страна на писателя, не толкова лесна за маркиране. Неизлечимо непокорен, смело крачещ към ново ниво на зрялост, разголващ се Мураками.

“Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване” ще бъде издадена у нас от Колибри – бел. ред.

 

* Със съкращения от публикация в The New York Times