Последни
Home / Кошче / Осем минути
Осем минути

Осем минути

Бързаме да обявим пилота от germanwings за виновен. Ами ако не е така?

В шок съм от това, което се случи. Осем минути падане, преди да се разбие. Напълно достатъчна е и една, за да разбереш какво става. И за всичко това е виновен един депресиран 28-годишен мъж. Не, не някаква грешка или повреда, а егоистичното желание на един човек да се затрие. Бих го убила, ако вече не беше от другата страна.
И аз не съм изключение.

Там е работата, че винаги съществува една възможност.

Ами ако нещата не са такива, каквито изглеждат онлайн?

Водени от рационалното желание да има виновен и той да си получи заслуженото, се превръщаме в същата тази тълпа, която избива “вещиците” от Салем. За съжаление, тъй като и в момента се мислим за много информирани, бързаме да заклеймим някого, без да сме запознати с цялата и картина.

Ние се явяваме като полицаи, следователи и юристи. Да, но всички те учат години, за да могат да разплитат случаи и пак се дънят. Само вижте списъка на известните невинно обвинени в престъпления. И това са само известните.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Не всичко е толкова очевидно и е тъпо, когато се мислим за експерти в област, от която не разбираме нищо.

Нека поне пред себе си го признаем. НИЩО.

А междувременно медиите и социалните мрежи подпалват това наше самозабравяне.

Не, наистина, какво правим, ако не е виновен?

Кой ще ни съди нас за клевета? Ние просто ще подвием опашки и ще се пренасочим към следващата тема, за която знаем всичко.

Не веднъж се е случвало обществото да превърне някого в чудовище, след което съдът да го оправдае. Или да се намери истинският виновник след изпълнение на смъртната присъда. Със сигурност и в много от тези случаи са имали основание. Когато се произнася съд, често е така. Съсипаният живот на невинно обвинените обаче не може да се поправи толкова лесно, защото съмнението остава. Няма дим без огън е дълбоко вградено в мисленето ни. Представете си как се чувстват близките на пилота, приятелите му. Ами жената, която е развалила годежа? Вече няколко долни сайта допуснаха, че тя била виновна за трагедията, защото го изоставила пред олтара.

Важно е да направим разлика между това, което говоря и идеята на руската пропаганда, че истината винаги е субективна. В случая с germanwings наистина има доказателства, просто трябва да сме по-внимателни в тяхното тълкуване. Феноменът, за който говоря съществува и всички сме виновни. Ето една неопровержима истина.

Търсенето на виновни от хора, които не разбират, създава изкупителни жертви. А всъщност понякога светът не е предвидим. Тези моменти са кратки, но знам, че най-често се случват там, където много искаме да има виновен, за да почувстваме измамната сигурност, че лошите са наказани.