Последни
Home / Кино / „Омбре“ – въпрос на мъжка чест, а не на игра
„Омбре“ – въпрос на мъжка чест, а не на игра

„Омбре“ – въпрос на мъжка чест, а не на игра

★★★★★★

В “Омбре“ героят на Валери Йорданов – Ангел решава да изкара някой лев от наркотици, но понеже е от хората, които винаги объркват нещата, се вкарва в приключение. То го отвежда в гората сред пъстри балкански субекти, ангажирани в бизнеса с дървесина.

Горе в планината под един навес българин, сърбин, македонец, помак и циганин са изградили етническия модел и са постигнали покой, който обаче е само привиден и твърде крехък.

Хора, които са загубили представа за времето и то е загубило представа за тях, както казва един от героите.

Филм за мъжката чест, любовта, разочарованията в живота и демоните от миналото.

Създателите му го определят като „балкански трагикомичен ийстърн“, но не очаквайте да гледате уестърн. Филмът е по-близо като усещане и послания до “Плажът“ с красивата природа и обречената идилия на едно микрообщество.

Филмът получи „Златна роза“ на филмовия фестивал във Варна през октомври за постижения в актьорските изпълнения. Напълно заслужено. Валери Йорданов прави поредна силна роля заедно със Стефка Янорова, Любомир Бъчваров, Иван Ранков. В ролята на наркодилър-злодей пък се превъплащава перкусионистът Калин Вельов, за да разбие клишето за секссимвол.

Около лентата витае и доста смърт, заради което някои го наричат “дамгосан“. Филмът е създаден по едноименния роман на Емил Тонев, който е и главен сценарист. Първоначално той е трябвало да бъде режисиран от Илиян Сименов, който обаче почина през 2008 година. Идеята е възкресена от Захари Паунов, но и той загуби живота си в автомобилна катастрофа през 2014 година. Сърцето му спря на път за Бургас, колата му падна в дере и  бе издирван в продължение на 11 дни.

Главният герой Ангел пък трябвало да бъде поверен на Чочо Попйорданов, който също напусна този свят без време през 2013 година.