Последни
Home / Кошче / Нова
Нова

Нова

Прикачи вагона си към звезда.” Емерсън

Около Коледа и Нова Година семейството се събира заедно на масата. Питка, боб, чушки, червено вино… за да се получи хубаво и топло празненството.

Коледите и Новите години в различните страни не си приличат. Например малко необичайно е празнуването в Япония.

На първо място, разбира се, това, че си далеч от вкъщи по това време на годината, когато цялото семейство се сьбира заедно. Чувство, което не може да се сравни и с най-блестящото украшение на ярките искрящи и говорещи японски улици, където коледния дух витае и тържествува в празнично настроение. Светлини, коледни елхи, елхички и украшения.

Първата Коледа минава в общежитието с момичетата. Ново за приятелките ми от Изтока, но успяхме да създадем уютна атмосфера. Хубав празник с корейки и японки, полу-чешка вечеря и, разбира се – торта!

Наближава Нова година. Своеобразно начало на живота, което посрещнах по японски обичай. Моя приятелка ме покани в дома си при семейството. В град Сайтама, близо до Токио.

Една вечер отидохме на разходка до Токио с шинкансена и тази вечер наистина бе вълшебна. Качихме се на Токийската кула, която прилича на Айфеловата, цялата осветена и прекрасна. Като си тръгвахме оттам, минахме покрай един огромен храм, където по традиция в редица стоят малки статуи на деца, облечени в цветни дрехи и държат хартиени вертолетчета. Има вятър и множеството от хартиени играчки започва да се върти по едно и също време. Усещането е магично.

Това е тих семеен празник в Япония. Няма фойерверки или шампанско. Приготвя се традиционна вечеря, състояща се от различни малки порции. Всичко е със символично значение, разбира се. През нощта хората отиват в шинтоистки храм, в който има грамадна камбана, която трябва да се удари веднъж, за което хората се редят на дълга опашка и чакат реда си. В огромен варел хората изгарят миналогодишни вещи и пият сладка оризова ракия.

Няма коледно дьрво и коледни песни. Без шумно празнуване и среднощни писъци. На първия ден от Новата Година тълпа хора се движи към храмовете. Всеки избира бог, на когото да се моли, и храм, в който да отиде и да остави желанието си. Улиците близо до храмовете са пълни с хора. Както е претъпкано и метрото в Токио. И тези огромни пространства в храмовете, градините, са така препълнени с хора, облечени в европейски дрехи или кимоно, че е трудно да се движиш.

Втората Коледа минава на парти, организирано от студентска организация на чуждестранни студенти и продължава на голям и шумен японски концерт. Празднуваме Новата Година на европейско парти.

Коледа, Нова година, Рождество, Стара Нова година – един цикъл , който постоянно се повтаря и всяка година дава и едновременно отнема нещо. Наздраве!

От Милена Милева