Последни
Home / Новини / Нова престижна награда за БГ анимация
Нова престижна награда за БГ анимация
Кадър от "Денят на кървавите венци"

Нова престижна награда за БГ анимация

Българският късометражен анимационен филм „Денят на кървавите венци“ (The Day of the Bleeding Gums) на Димитър Димитров – Анимитър по разказ на Дилян Еленков бе обявен за филм на годината за 2014 на Super 9 Mobile Film Fest в Португалия.

Сред членовете на журито, отсъдило престижната награда, e Ян Харлан, продуцирал „Сиянието”, „Пълно бойно снаряжение” и „Широко затворени очи” на Стенли Кубрик и „Изкуствен интелект” на Стивън Спилбърг. Харлан е брат на вдовицата на Кубрик – Кристиане, и е близък на режисьора.

В журито влизат още художественият директор на NIKE Жозе Кабачо, режисьорът и актьор Селтон Мело, актрисата Ана Морейра и други.

През изминалата година „Денят на кървавите венци“ получи куп международни награди, сред които тази за най-добра анимация на филмовия фестивал Hollywood Weekly в Лос Анджелис, наградата на съюза на българските филмови дейци на Международния фестивал на анимационното кино във Варна, награда от специален фестивал за филми, правени на смартфон в Торонто, специална диплома на фестивала на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“ и други.

Още за филма прочетете ТУК.

Вижте „Денят на кървавите венци“: