Последни
Home / Кино / Надежда в пустошта: Ривър Финикс, хипитата и Ред Хот
Надежда в пустошта: Ривър Финикс, хипитата и Ред Хот

Надежда в пустошта: Ривър Финикс, хипитата и Ред Хот

31 октомври 1993 година. Лос Анджелис.

В ранните часове Ривър Финикс излиза от модния тогава клуб на Джони Деп „The Viper Room“ и колабира. Свръхдоза. Не се събужда повече. На 23 години.

Ривър Джуд Финикс е една от неслучилите се надежди на киното. Смятан за най-талантливият актьор в поколението на Джони Деп, Брад Пит и Итън Хоук. За краткия си живот записва един истински шедьовър „Му Оwn Private Idaho“ („Моят личен Айдахо“) на Гюс Ван Сант, в който се превъплъщава в наркозависима мъжка проститутка и още десетина роли в киното.

Талантът му обаче е смятан за безграничен.

Финикс е роден в семейство на хипита, които за кратко се изявяват и като мисионери на странната секта „Children of God“.

Майка му и баща му го кръщават Ривър на „river of life“ от книгата на Херман Хесе „Сидхартха“. Второто му име Джуд пък е заимствано от песента на Beatles „Hey Jude“.

Останалите им деца също са кръстени в този дух – Рейнбоу (Дъга), Лиф (Лист), Либърти (Свобода), Самър (Лято) и Хоакин.

Живеят в жестока мизерия. Често свирят по улиците за къшей хляб. Семейството за кратко е живее и в Каракас, Венецуела, където е „командировано“ от сектата.

Смята се, че Ривър е бил жертва на сексуално насилие в рамките на някои практики в църквата, в които деца са правили секс едни с други.

Ботъм стават Финикс

След като се връщат в САЩ, родителите му сменят фамилията си. Така семейство Ботъм стават Финикс на името на митичната птица, която възкръсва.

Ривър Финикс никога не стъпва в училище. Още като дете започва да се снима в реклами и телевизионни продукции, като паралелно с това свири на китара и пише песни.

Всъщност той първоначално е искал да бъде музикант.

Първата му голяма роля е още на 14 години във фантастичната тинейджърска комедия „Explorers“ („Изследователи“), където участва заедно с Итън Хоук. Следват драмата „Stand By Me“ („Бъди с мен“), The Mosquito Coast“ („Брегът на комарите) и „Running On Empty“.

За участието си в последния е номиниран за Оскар за поддържаща роля.

Вече е ясно, че Финикс ще стане голяма звезда. Идват и жестоките роли в „Dogfight“ и „Му Оwn Private Idaho“, както и няколко не толкова успешни превъплъщения.

И така до разлъката му с този свят.

„There’s a River born to be a giver“

През целия си живот Ривър не спира и заниманията си с музика, като е много близък с Джон Фрушианте и Флий от Red Hot Chili Peppers.

Те пишат за него хита „Give It Away“ от албума „Blood Sugar Sex Magik“.

„There’s a River born to be a giver, keep you warm won’t let you shiver, his heart is never gonna wither…“ Самият той пък се появява в клипа на „Breaking the Girl“.

След смъртта му бандата му посвещава „Transcending“ (с оригинално заглавие „River“) от албума „One Hot Minute“. R.E.M му посвещават целия албум „Monster“.

Ривър Финикс е и известен активист за различни каузи – от правата на животните до околната среда. Зад този образ обаче крие силната си привързаност към кокаина, хероина и какви ли не други опиати.

Смята се, че той е развил тези навици по време на снимките за „Му Оwn Private Idaho“.