Последни
Home / Кошче / Музикантите живеят по-кратко
Музикантите живеят по-кратко

Музикантите живеят по-кратко

Поп звездите може да имат всичко, за което мечтае средният банков чиновник, но живеят далеч по-малко. Американските музиканти умират до 25 години по-рано в сравнение със средния американец.

„Съществуват доказателства, че не всичко върви по ноти в света на поп музиката“, заяви Даяна Кени от университета в Сидни, цитирана от Франс прес.

Тя е направила изследване по темата, като е проучила данни за смъртта на над 12 000 американски музиканти, починали между 1950 и 2014, творили в най-различни жанрове – от джаза до пънка.

„Нивото на внезапните смъртни случаи сред музикантите е между 5 и 10 пъти по-високо, отколкото сред средностатистическите американци, а броят на самоубийствата е между два и седем пъти по-голям“, отбеляза изследователката, която е експерт по психология и музика.

Броят на убийствата също е по-висок в сравнение със средностатистическите показатели.

С годините продължителността на живота на музикантите все пак се е увеличила. Така през последните 10 години музикантите вече доживяват до 55-60-годишна възраст при над 75-годишна възраст за средностатистическите мъже в страната. Дамите в музиката доживяват и след 60 при средна продължителност на живота на американките 80 години.