Последни
Home / Интервюта / Мартина Дечевска: Границите са индивидуални
Мартина Дечевска: Границите са индивидуални
Снимка: Боян Христов

Мартина Дечевска: Границите са индивидуални

Коя си ти?

Мартина Дечевска. Родена в Пловдив, в момента живея в Харлем. Кръвна група А +. Като порасна искам да стана Хенри Милър.

Кои са Роберта и Валерия?

Роберта и Валерия са двете героини в дебютния ми роман „С@МОТ@“. Роберта е студентка по психология, която води начин на живот познат на доста градски мацки в днешно време – секс за една вечер, алкохол, коз… Тя обаче иска да подреди живота си следвайки принципите на позитивното мислене. По странно стечение на обстоятелствата се озовава в стая, в която няма нищо друго освен компютъра й и тя трябва да накара хора в социалната мрежа ImageBox да се самоубият, за да получат онлайн безсмъртие. Когато заспива обаче в съзнанието й изплуват еротични сънища, в които главна героиня е Валерия – събмисив мацка, която се лута между двама Мастъри.

Снимка: Ettore Lo Iacono

Снимка: Ettore Lo Iacono

Kога се чете самотата?

Късно вечер, когато си на спалнята, а на другата й страна вместо партньор е заспал лаптопът ти.

Къде е тя (самотата)? В реалността или в мечтите и сънищата?

В реалността, като че ли повече. Много хора са самотни и все пак като заспят или замечтаят могат да избягат поне за малко от нея. Реалността е най-трудна за преглъщане, но тук вече може да влезем в полемиката „какво е всъщност реалността“ и нещата стават по-сложни. За това е и киберпънк жанрът – за да размие понятията и да те обърка още повече.

Снимка: Боян Христов

Снимка: Боян Христов

Какво е BDSM извън рамките на дефиницията в речника?

Доверие и изключително силна връзка между двама или повече човека. Господарят често става роб на желанията на роба. Понятията се размиват. Задълбава се на друго ниво и хората, които се занимават с подобни игри ги използват за да се оттърсят от реалността. Небезизвестен факт е, че много хора, които са на високи, отговорни и стресови позиции, например брокери от Уол Стрийт (най-известния пример) в свободното си време използват услугите на професионални домини…

Къде са границите на самотата, играта на роли и оцеляването?

Границите са индивидуални и е полезно да се опитваме да ги разширяваме във всеки един аспект.

Да поиграем на асоциации:

Вчера… празнувах 8-ми март в женска компания и пуснах в YouTube видео как чета ето този откъс от книгата:

Искам… хората да спрат да си мислят, че със S&M се занимават „болни хора“, а да опознаят психологическата и хедонистична страна на сцената.

Връзвам... по това време на годината – мартеници. 🙂

София… ме вдъхновява. Даже преди няколко дни сутринта съвсем спонтанно написах нещо кратко за нея, мисля че то обобщава най-добре моментните ми чувства:

София,

където таксиметровите шофьори пушат в колите си

и аз им казвам, че не ми пречи от куртоазия.
Където циганин бърка в казана за боклук пред блока

и аз се чудя как да му предложа храната от бабите ми,

която тлее в хладилника.
Където можеш да пиеш по улицата.

Партито не свършва до шест сутринта.

Водката е евтина и жените хубави.

И центърът няма нищо общо с кварталите.

Хубава си, София. И тъжна, и сива. И аз те обичам.

Пловдив… Там времето тече по-бавно, баба ме чака на терасата и липите до спалнята ми миришат на детство.

Ню Йорк… е градът, в който се случват милион неща всеки ден, в който неоновите светлини отразяват мечтите, който е ужасно трудно да напуснеш и невъзможно да забравиш.

10344806_1563734667181750_3835363726789077439_n

 

Секси… не е в голотата на телата, а на мислите.

Вярвам... че човек може да промени много с мислите си. И че ако не вярваме в нищо, а само в себе си, сме загубили нещо много важно.

Игра… на асоциации.

Снимка: Боян Христов

Снимка: Боян Христов

 

Издаваш книгата си независимо – с какво те сблъска този опит?

С мно-о-ого работа, но и творческата свобода и контрол над крайния продукт, който иначе е трудно да получиш. Винаги съм била почитател на независимото изкуство и това беше най-логичната съдба и на книгата ми. Да се занимаеш с всичко сам и да го финансираш сам е трудно, но не е невъзможно, а и имах щастието да работя със страхотни професионалисти във всеки един аспект!

Снимка: Боян Христов

Снимка: Боян Христов

А сега накъде? На 24ти март ще представим книгата и в Пловдив заедно с Литературен клуб „Spirt and Spirit”, а на 3ти април сме подготвили специален перформанс за първия рожден ден на фетиш партитата Dark Angel… Повече инфо скоро