Последни
Home / Литература / Мартина Дечевска: С@МОТ@
Мартина Дечевска: С@МОТ@
Снимка: Anna Yatskevich

Мартина Дечевска: С@МОТ@

За Автора

Иван Шентов за дебютната книга на Мартина Дечевска, медийните клишета и може ли да се пише откровено и достоверно за BDSM в България.

SAMOTA1В началото на март предстои да излезе една книга от български автор, която определено предизвиква интерес. Тя се казва С@МОТ@ и е дебютна за Мартина Дечевска.

Най-общо казано Мартина е журналист, който може би познаваш като кореспондент в Америка за една национална телевизия. От няколко години живее в Щатите, иначе е от Пловдив.

Писала е за VICE и Maxim България, dnevnik.bg, а по телевизора се изявява в културното предаване на БНТ „БунтАРТ“ и bTV Новините. Мястото, от което обаче познавам писането ѝ, е блогът Flowers in the barrel of a gun, където имаше читаво писане, добра музика и здравословна доза секс.

В момента добрата музика е в отделен, и доста по-sophisticated блог, а сексът явно е в страниците на новата ѝ книга.

С@МОТ@ е представена като роман за секс, социални мрежи и рокендрол, в който се преплитат две сюжетни линии и два силни женски образа. Въпреки уточнението, което авторът прави за трудността книгата да бъде вкарана в стилови рамки, вече в медийното пространство С@МОТ@ е нарочена за „българската Fifty Shades of Grey“.

Разбираем, и по-скоро очакван, но доста жалък е опитът на медиите да помогнат на умишлено усреднената си и заклещена в пазарни правила и културни трендове аудитория да преглътне нещо толкова специфично като BDSM тематиката. Това обаче не го прави по-малко нелепо. Но щом няма друг начин – явно ще трябва да преглътнем тоя блудкав разредител за да се доберем до маслинката.

Смях предизвиква и опитът в медийното пространство да се сложи абсурдната „чиклит“/“садо-мазо“ рамка на тази книга. А аз лично намирам сравнението с Е. Л. Джеймс за по-скоро обидно към творбата на Дечевска. Защото до момента по откъсите от книгата, публикувани в интернет, личи че има потенциал за много повече.

Надеждите за това не са от въздуха, а се крият във факта, че идеята за книгата тръгва след разговори и интервюта с български момичета, практикуващи BDSM. Това ме кара да вярвам, че е възможно българската художествената литература на тази тема да бъде и достоверна, без да нарушава лични граници в търсене на някаква временна сензация. Възможно е и да съм се объркал, но това ще стане ясно след излизането на книгата.

И след като корпоративните медии и техните клишета получиха дневната си дажба хляб, нека да се върна към С@МОТ@. Представянето ѝ звучи така:

„Книгата разказва паралелните истории на две млади момичета в два съвършено различни затвора. Студентката по психология Роберта е отвлечена и държана в плен от кибер социопат, който ѝ поставя нелек избор – със силата на думите си да накара трима души в социалната мрежа ImageBox да се самоубият или тя самата да умре бавно и мъчително. В сънищата ѝ друга героиня разказва историята си. Валерия сама е сложила живота си зад решетки, превръщайки се в робиня на неподходящ мъж заради изкривена садо-мазо версия на любовта.“

За мен тази книга представлява интерес по няколко причини – липсата на творба на подобна тематика в България, обещанието за „киберпънк“ и „хард сцени“ и не на последно място фактът, че Мартина издава книгата си независимо, което е смело, отговорно и показва правилното отношение.

Книгата излиза на 9 март, а официалното ѝ представяне ще е на 11 март на място, което предстои да бъде обявено на официалната страница на С@МОТ@.

Очаквайте скоро интервю с автора Мартина Дечевска в lunatic.bg