Последни
Home / Музика / КПД-0 пускат музиката си свободно в интернет
КПД-0 пускат музиката си свободно в интернет

КПД-0 пускат музиката си свободно в интернет

Миналата седмица абсолютно култовата столична група КПД-0 пусна пълната си дискография свободно в bandcamp. След като години наред музиката им се предаваше апокрифно от ръка на ръка на касети, CD-R и хвърчащи в пространството mp3-ки, вече можете да слушате КПД-0 с най-високото възможно качество.

Дискографията се простира в рамките на седемте години, в които бандата е най-активна – от създаването си през 2001 г. до края на 2007, когато излезе последният албум „София Град“.

Става въпрос за четири албума, най-ранният от които се появява публично за първи път.

КПД-0 стартират през 2001 година като трио, което включва Иван Шентов, Никола Лалов и Еленко Петров, (не)познати от групи като Неделя, Кака Сяра и the Headstall. Година по-късно се присъединява Петър Пейков, след което групата прави втория си запис – 11 песни, три от които („Едно“, „Родителската Обич“ и „П.В.Л.“) са версии на записаните през 2001.

1

През 2004 бандата записва четири песни и ги обединява с тези от 2002 за да издаде първия си диск с обложка на ксерокс през DIY лейбъла Kontingent Records. Дискът е тираж около 30 бройки и се продава по концерти срещу три лева и дори има ревю от небезизвестния Ивайло Тончев.

След това КПД-0 отново се връща към старата конфигурация пауър трио, Шентов хваща баса и в края на 2006 г. групата влиза в Stain Studio, където записва „София Град“ на живо за два дни. Албумът е издаден отново от Kontingent с емблематична картонена обложка, решена в черно.

full (55)

Посветените помнят, че концертите на КПД-0 носеха атмосферата на нещо различно и вълнуващо, което като че ли беше възможно само в шантавите години след фалстарта на предполагаемия край на света през 2000-та. Интровертен гняв или чиста агресия, тънък сарказъм и откровен среден пръст срещу кривата физиономия на българската реалност… КПД-0 наистина беше група, която или обичаш или не можеш да понасяш.

full (42)

Това вероятно е валидно и сега, но можете да се убедите сами като чуете онова, което групата е оставила като записи на https://kpd-0.bandcamp.com

Даунлоудът е свободен, но в bandcamp има опция, с която можете да дарите сума по ваша преценка. В профила си във Facebook КПД-0 казват, че ако съберат някакви пари от това ще пуснат нов CD тираж на „София Град“. Което е готино.

full (5)