Последни
Home / Музика / Ким Фоули почина на 75
Ким Фоули почина на 75

Ким Фоули почина на 75

Певецът, композитор, поет и музикален продуцент Ким Фоули почина на 75-годишна възраст, съобщава Rolling Stone. Причините за смъртта не се съобщават, но е известно, че през последните години Фоули се бореше с рак.

Според изданието, най-големият успех на Фоули е работата му като продуцент. През 1976-1977 той създаде женската рок група the Runaways, които впоследствие станаха причина за цяло ново революционно течение в рок музиката. След Runaways женските банди станаха „възможни“ и редица от най-успешните дами музиканти цитират бандата като свое основно вдъхновение.

В началото проектът the Runaways е гледан скептично и колегите на Фоули са му предричали провал. Недоверието в творческия потенциал на групата обаче се оказва неоправдано и въпреки краткото си съществуване, групата бележи голям успех. Две от участничките в бандата – Лита Форд и Джоан Джет, правят успешни солови кариери след разпадането на групата.

Сред най-бележитите успехи на Ким Фоули е и работата му с Джийн Винсънт и австралийската певица Хелън Реди.

Фоули е автор на над 30 солови албума и е композирал песни, изпълнявани от Byrds, Beach Boys, Soft Machine и Cat Stevens.