Последни
Home / Новини / Кал и интриги в Гластънбъри
Кал и интриги в Гластънбъри

Кал и интриги в Гластънбъри

Дъждовната метеорологична прогноза се превърна във водеща новина за британската журналистика – очаква се дъжд да поздрави хората, които пристигат за фестивала в Гластънбъри в четвъртък.

Това се оказа и добра възможност да изровят от архивите си снимки на окаляни до уши хора. Причината за богатия избор от такива снимки е това, че от 1970 година насам само осем фестивала в Гластънбъри са били изцяло ”сухи”.

През 1998 година е валяло толкова много, че организаторите се опитали да изпомпат водата с машина с която се изпомпвали тоалетните, но натиснали грешен бутон и изпръскали с екскременти част от присъстващите.

Така че можете да предположите, че новината за дъжда в Гластънбъри за 24-ти път не е никаква новина и ще бъдете прави.

Но фестивалът справедливо се слави, че вдъхновява участниците да се въргалят в калта без реална перспектива да вземат душ в следващите няколко дни, да носят дрехи, ядат неща и гледат артисти, все неща които няма как да им се случат в нормалното ежедневие.

Пример за това е мъж, който през 2002 година решава да изрази удоволствието си от решението на Род Стюарт да изсвири Sailing чрез многократно излагане на гениталиите си в такт с музиката.

Част от истерията около фестивала са традиционните противоречия около хедлайнерите –  твърде предсказуеми, прекалено непредсказуеми, твърде стари, прекалено млади или пък са поканили хип-хоп изпълнител без да попитат първо какво мисли за това Ноел Галахър.

Тази година полемиката се заформи около участието на ”Металика” като хедлайнери, тъй като музиката им е твърде тежка за феновете на фестивала и част от тях открито негодуваха срещу това. Първоначално се очакваше организаторите да докарат Принс, но преговорите се провалиха.

Интриги имаше и преди появата на Jay-Z на сцената през 2008 година, атмосфера която забележимо отсъства, когато са поканени установени Гластънбъри фаворити, като Radiohead или Coldplay.

Другите хедлайнери на фестивала ще са Kasabian и Arcade Fire. Друго екзотично решение на организаторите е участието на 68-годишната кънтри знаменитост Доли Партън.

Има изобилие от интригуващи електронни артисти – Radiophonic , Dinos Chapman, DJ Todd Terry, Maya Jane Coles, James Murphy и др.