Последни
Home / Музика / Как да бъдеш БГ диджей
Как да бъдеш БГ диджей

Как да бъдеш БГ диджей

Oh yeah! Десет лесни стъпки които ще те направят звяр зад пулта или Как да бъдеш БГ диджей for dummies

Чудил си се – защо повечето музиканти са мъже? Това е защото света на музиката и на изкуството се гради на сексуалния нагон. На готината жена не ѝ се налага да прави музика за да бъде харесвана, докато примерно Моцарт е бил доста грозноват и за да свали една единствена девойка е трябвало да стане най-великият композитор… и пак фира!

Сигурно дълго време и ти си се чудил как да се харесаш на мацките, въпреки че си леко грозноват и не особено талантлив? Не се притеснявай, пич! Тейк ит изи! Най-лесният начин е да станеш диджей! За целта е необходимо много малко умение, влечение към модерното и почти никакъв талант.

1. Най-фундаменталното за БеГе диджея е да има профилна снимка на пулта. Нищо не казва „този човек има бъдеще в музикалния бизнес“ по-добре от парти кадър, където е хванал нежно с два пръста врътката за средите.

2. Ако феновете във Фейсбук не желаят сами да те потърсят, наспами абсолютно всеки свой приятел с „Лайкни страницата ми ако се кефиш на Прогресив Чалга Хаус“. Не забравяй, че за някви къси кинти може да си купиш и лайкове. Така ще може да разправяш, че си доста нашумял в Кайро и Бангладеш.

3. Сега, когато вече имаш имидж запиши и сет. Да се занимаваш с авторска музика е абсолютна загуба на време. На истинския диджей са му необходими по-семпли фенове, защото:
а) няма да разберат кога тропаш,
б) глупавите момичета не се интересуват от това дали правиш музика или просто я пускаш, и разбира се…

в) те са повече.

4. Сетът трябва да съдържа адски много парчета, в които женски гласове обясняват как искат да духат на диджея (Хаус), или пък ако искаш да се чувстваш като епичен герой – парчета, в които дебел глас обяснява колко важно, сакрално и божествено нещо е диджеят и че без него земята ще спре да се върти (Хардстайл). Другият вариант е да пускаш дръм енд бейс или хардтехно. Там всички са на екстази, така че нямаш проблем заради външния си вид или липсата на талант. Чиста работа!

5. Задължително като се здрависваш с нови познати, се представяй с диджейския си псевдоним. Бонус точки ако вмъкнеш и представката „диджей“. По този начин човекът срещу теб ще знае, че си артист с его по-голямо от звездата Канис Мажорис. Така мъжете ще се почувстват заплашени (както и трябва), а жените ще започнат подсъзнателно да си представят секса с теб, което вече си е половин ебане.

6. По никакъв начин не си признавай, ако някой е направил по-як сет от твоя. Напротив, ако е възможно, опитай се да го унижиш или свалиш с реплики от сорта на „още си малък, не разбираш сцената“ или великолепното „зад пулта едва ли си чувал, ама много тропа…“

7. Обяснявай на хората, че не си джукбокс. Все пак те трябва да се радват че пускаш, а не да идват да искат други парчета, които със сигурност си пускал преди. Ако имаш парчето, изгони го, но го пусни след най-малко трийсет минути, за да покажеш божествено великодушие. Ако пък го нямаш кажи на висок глас пред всичките му приятели: „Да не съм ти джукбокс ве, плебей!?“. Важно е да вкараш обида, за да разберат другите, че си толкова велик, че може да си позволиш да нахраниш фен.

8. Фотосесия. Без фотосесия жените няма как да знаят за какво са дошли на партитата ти. По възможност направи една сериозна (тъмен фон, гледайки заплашително напред) за мъжественост и една разлигавена (изплезен език, фланелка навита на кръста), за да покажеш женската си страна. Това ще привлече както жени, така и гейове, които са едни от най-верните фенове.

9. За да впечатлиш аудиторията си има два варианта за сценично поведение. Първият е да мяташ ръце а ла Тиесто показвайки колко ти е лесно и да оставиш парчетата да се смесват автоматично. Вторият вариант е да се концентрираш изцяло над пулта и да пипаш всяка врътка без да я мърдаш по няколко пъти в секунда. Така ще изглежда, че това което правиш е безумно трудно и никой, ама никой друг не би могъл да се справи. Избираш варианта, който е най-удачен за коефициента на интелигентност на твоята публика.

10. Задължително се присламчвай към всякакви шефове на лейбъли, промоутъри и организатори на събития. Дръж се максимално лицемерно с тях, за да могат да те „дръпнат“ напред, когато се наложи. А с продуцентите (хората, които правят музиката, която пускаш) се дръж леко надменно. Ако искаш да получиш безплатно тяхно парче, което да пуснеш – пиши им, че им осигуриш много по-голяма слушаемост отколкото иначе.

Тези 10 стъпки ще те направят наистина успешен диджей. Ако пък искаш да наблегнеш на чалга диджействането по сватби и чалготеки, там изобщо не е нужно да спазваш никакви правила, а просто да свалиш Winamp (RIP) с crossfade опция, да танцуваш пред компютъра и понякога да дюдюкаш на микрофона.

Успех и нагоре, музикални богове!