Последни
Home / Музика / Как да бъдеш БГ банда
Как да бъдеш БГ банда

Как да бъдеш БГ банда

Продължаваме култовата поредица с ненужни практически съвети предназначени за нашите млади приятели, решили да поемат по стръмния и трънлив път на шообизнеса у нас. А той, както знаем, не е никак лесен, а е (точно така!) трънлив и стръмен. Тука е така!

Kакво трябва да направиш за да сформираш и наложиш своя рок (пост-хардкор, нео-фолк детметъл, нойз маткор, нео-слъдж, blackened прото-кръст) банда?

За да си в банда е нужно да сте поне двама. Затова докато четеш не се величай излишно и не бъркай множественото число (вие) с уважителната форма в българския език. От там нататък е лесно.

1. Името не е важно, затова изберете нещо, което звучи тъпо и на английски, и преведено. Яко е да има и игра на думи, която само вие и гаджетата ви да смятате за забавна.

2. Направете си Facebook страница* още преди да имате песни. След първите 20 лайка може да започнете да се обръщате към хората с „фенове“.

*лайкове се купуват чак след първия концерт;

3. Не слушайте никаква чуждестранна музика, особено нова. Ако случайно някой спомене банда, която знаете кажете или „оф, ъ-ъ… не ги слушам, сигурно са нови“ или „абе, знам ги само като име“.

4. Не слушайте други БГ банди, освен ако не са на ваши приятели – това са потенциални съпорт актове на промото на албума ви. Когато коментирате техни постове в социалните мрежи използвайте изрази като „мачкате“, „евала мóмци“, „най – добрите в БГ“ – така феновете ви ще видят, че говорите на техния език.

5. Използвайте за лого някой от следните шрифтове – те са безплатни, но никой още не ги е ползвал 453 хил. пъти. Тези шрифтове вървят само с определен тип фотография – направете си фотосесия в изоставена сграда, с костюми или в гора, зависи от стила, който сте избрали. Снимките се пускат веднага във Фейсбук, непременно с ©, All Rights Reserved и името на фотографа. Няма никакво значение, че снимките не са на фокус (това е „арт“) и фотографът всъщност е гаджето на барабаниста, което ви е щракнало с айфона. Знакът © така или иначе оправя тая работа с фокуса. Почти винаги.

6. Започнете с кавъри. Само така ще свикнете с мисълта, че БГ бандите не трябва да имат свое творчество. Ако все пак трябва да направите ваши песни старайте се да звучат като банди, които са били модерни най-рано преди пет години. Stone Sour е добре, Metallica е още по-добре.

7. За първия си концерт запишете албум или демо. Тиражирайте го на CD-r в тънка пластмасова кутийка или картонен джоб. Никога digipack или винил – това е хипстърия и е за педали. Не забравяйте да използвате шрифтовете от т. 5. Същото важи за тениските, които ще напечатате, не ви трябва дизайн, само името на бандата.

8. На концерта снимайте клип, монтирайте кадрите без никакъв синхрон, използвайте ефектите и “преливките” от винтидж версия на Sony Vegas или се допитайте до професионалист. Качете го в интернет и го шервайте всеки ден. Изредете в инфото целия екип и всичките си приятели. Не забравяйте да сложите ©.

9. След като имате албум, концерт и клип всички членове трябва да обявят във Фейсбук, че работят в бандата, а не като бармани, продавачи в метъл магазин или мениджъри в Кауфланд.

9 1/2. Не качвайте албума в Bandcamp, прекалено лесно е някой да ви чуе. Вместо това си регистрирайте мейл в abv.bg, където хората да ви пишат за поръчки с наложен платеж или пощенски запис. Настоявайте да ви пратят свое селфи с диска за албума „Nashite fenove“ във Фейсбук.

10. Не свирете извън града, в който живеете, защото ще вкарате в разход своите фенове, а и възможността някой да научи за вас е реална. Не искате това.

Горе – долу е това. Сега чакате любимата ви банда да дойде в България за да напишете мейл до промоутъра (на латиница), за да го уведомите, че вие сте “edinstvenata banda dostoina da gi podgrqva, kopele!!!1!”

Колкото и да скърцаш със зъби заради невъздържания ни и хаплив език, знаем че си записваш част от съветите в омачкано тефтерче и подчертаваш по-важните. Не се срамувай – никой не знае за това! Всъщност и ние не знаем.

dummies

Искаш още?!

Kaк да бъдеш БГ поет

Как да бъдеш фен на БГ банда? Ето как!

Как да бъдеш БГ диджей – чети тук.