Последни
Home / Кино / Историята на един луд в свят на луди
Историята на един луд в свят на луди

Историята на един луд в свят на луди

★★★★✰✰

Боби Фишър е един от най-митичните герои на шах мата. Един свят, в който нормалните не са много.

”Жертва на пешка” (”Pawn Sacrifice”) на Едуард Зик е поредният филмов разказ за детето вундеркинд, който сваля руснаците от шахматния трон. Едно от хладните оръжия на САЩ в апогея на Студената война.

В ролята на Боби Фишър се превъплъщава Тоби Магуайър и общо взето записва стабилно представяне. Филмът е с добър ритъм и е гледаем. Според мен обаче има няколко недостатъка, но се хващат само от запалените по света на шаха.

Кулминацията на филма е легендарният сблъсък Спаски-Фишър за световната титла през 1972 година в Рейкявик. Лентата основно се върти около този двубой, но се губи в идеята за междуличностния двубой и изпуска много нюанси, а именно те дават легендата.

Освен това филмът свършва именно в Рейкявик и се проваля в опита си да разкаже житейската история на Фишър след 1972 година, която е далече по-непозната за широката аудитория.

Като цяло липсва и Студената война, както и историята на Спаски.

Филмът е добър вход за света на шахмата и нямам предвид играта, а цялата вселена чешити, анекдоти и трагедии.

Така както може да не понасяш някои от най-френетичните изяви на Чарли Паркър, например, но с интерес да се вкараш в историята му, така и навлизането в шаха не е задължително съпроводено с местенето на фигури.