Последни
Home / Кошче / Защо хипстърите изглеждат еднакви
Защо хипстърите изглеждат еднакви
Колаж: Моtifake.com

Защо хипстърите изглеждат еднакви

Питали ли сте се защо тези, които дефилират в демонстрация срещу конформизма, всъщност са доста еднакви. Стандартизираните хипстъри носят едни и същи дрехи, четат едни и същи книги, карат еднакви колела и ядат едни и същи неща.

Математическият невробиолог Джонатан Тобу (Jonathan Toboul) смята, че е открил математическа формула, която обяснява защо хипстърите са еднакви.

В книгата му ”Хипстър ефектът: Когато анти-комформистите изглеждат еднакви” той прилага следната зависимост:

Untitled

Обяснява за хората извън науката, че тенденциите се сменят прекалено бързо и хипстърите не са в състояние да преминат на ново ниво веднага щом стилът им стане прекалено популярен. По думите му, опитвайки се да са различни, те всъщност често правят еднакви избори.

Според Тобу способността да различиш тенденциите е пропорционална на дистанцията спрямо определена група. Например, лесно е да изглеждаш различен от съквартирантите си в студентското общежитие, защото ги виждаш всеки ден. Ако искаш обаче да се отличиш по време на голямо парти с много непознати, ще ти е по-трудно. Тук има по-голям шанс някой да мисли именно в твоята посока.

Тобу е наблюдавал парижките субкултури, но според него зависимостта може да се приложи и по отношение на други групи, като например борсовата търговия.

Формулата му всъщност е доста хипстърска.