Последни
Home / Кино / Дъвка за балончета: Лепкавият печат на детството, който остава за цял живот
Дъвка за балончета: Лепкавият печат на детството, който остава за цял живот

Дъвка за балончета: Лепкавият печат на детството, който остава за цял живот

„Болезненият спомен от неизживяното ни преследва цял живот!“ Александър Блок. 

Всеки помни приятелите от детството си, пакостите, които заедно са творили, училищните неволи, първите любовни трепети и въпросът: Ще се ожениш ли за мен като пораснем?.

Филмът “Дъвка за балончета“ разказва историята за детството на три момчета и едно момиче от 80-те години на миналия век и нейното продължение в наши дни, когато пътищата им отново се преплитат по уличките “край канала“.

Силата на филма е, че успява да върне зрителите в миналото без да преекспонира и дотяга с особеностите на тогавашния строй – капан, в който много съвременни ленти неизбежно се вкарват, когато историята куца.

„Това е историята на цяло поколение, израснало през тези години. Лентата действа като „машина на времето“, връща ни към най-щастливите ни години, кара ни да преживеем отново детските спомени и първата любов“, казват от екипа на „Дъвка за балончета“.

И са прави.

Наред с великолепното завръщане към детството, филмът поставя и философските въпроси за неговия отпечатък върху целия живот на човека, неизживяната любов, за сбъдването мечтите и вечното търсене – кое е по-красиво – това, за което копнееш или това, което имаш?.

Когато сокът на дъвката свърши, я изплюваш. Но какво правиш когато собствения ти живот изгуби вкуса си?

Режисьор на лентата е Станислав Тодоров – Роги, за когото това е дебют в киното, но има зад гърба си сериали като “Откраднат живот“.

Филмът е в Топ 10 на най-гледаните български филми за последните 20 години според статистиката и боксофис данните, публикувани от Националния филмов център.

Носител е на награда „Златна роза“ за най-добър сценарий. В главните роли са Иван Юруков, Теодора Духовникова, Малин Кръстев, Валентин Ганев, Диана Димитрова, Искра Донова и малките актьори Андреа Захариев, Аглея Гумнерова.