Последни
Home / Музика / Джарвис Кокър – поп звездата с очила
Джарвис Кокър – поп звездата с очила

Джарвис Кокър – поп звездата с очила

Изглеждащият като учител по география Джарвис Кокър и групата му Pulp останаха едни от емблемите на брит попа, а парчето им ”Common People”, разказващо историята на богато момиче, което се преструва на бедно, стои като химн на движението.

Кокър достига до статус на суперзвезда, въпреки че е извън разправиите между братята Галахър и Blur или изискаността на Suede, благодарение на елегантната си претенциозност и умението да прави и говори глупости.

”Не знам отговора на каквото и да е, аз съм просто глупава поп звезда”.

Pulp са формирани още през 1978 година от Джарвис Кокър и Питър Далтън, още тийнейджъри, в Шефийлд. В началото на 80-те години на миналия век групата издава първите си албуми ”It” и ”Freaks”.

В този период се усеща силното влияние на Иън Къртис от Joy Division и Mark E. Smith от The Fall върху Джарвис Кокър, комуто още му липсва оригиналност.

След неуспеха на ”Freaks” Кокър заминава за Лондон, за да учи кино, и почти разпада бандата.  Поддържа връзка само с басиста Стийв Мейки, който по това време е затънал в хаус музиката и това се усеща осезаемо в следващите работи на групата.

”Separations” e записан в периода 1989-1991 г., но излиза през 1992. Междувременно две от песните са издадени като сингли: „My Legendary Girlfriend“ и „Countdown“, които постигат и първия комерсиален успех за групата, която за пръв път е разпозната и от музикалната критика.

Със следващия си албум ”His ‘n’ Hers” от 1994 г. групата се налага, а с “Different Class” от 1995 добива звезден статус. Албумът става номер 1 в чартовете на Великобритания; бандата е и хедлайнер на Гластънбъри.

Разбира се, по това време Кокър казва, че не му харесва да е известен и следват няколко години на рокендрол клишето – кокаин, групита и правене на глупости.

В това време Кокър засипва фенове и медии с  куп глуповати сентенции, авангардни коментари за живота и смешни случки, създавайки образа си на нетрадиционна рок звезда с очила.

Най-голяма слава постига през 1996 година – на наградите Брит нахлува по време на изпълнението на Майкъл Джексън, недоволен, че кралят на попа се представя за нещо като Исус Христос.

Тази история си остава една от най-големите смешки в шоубизнеса, въпреки сериозното значение, което й придава самият Джарвис Кокър.

”Хората, които правят готина музика, не са задължително добри”, смята Кокър.

Друга история е привързаността му към инвалидната количка, която продължава да ползва и след възстановяването си от претърпян инцидент.

”Никога не смесвай сайдер и червено вино. Това е един от житейските ми уроци”.

Подобни изяви издигат Кокър до втори ”най-готин човек в света” в класацията на NMЕ и го вкарват в определения като ”национално богатство”.

Въпреки, че е един от символите на бритпопа, Кокър не може да си позволи да има високо мнение за движението:

”Мислехме си, че ще направим революция и създадем нова утопия, но това не стана. И като цяло музиката беше доста тъпа”.

Той  черпи вдъхновение за текстовете от ежедневния си живот, като признава, че често завършва лириките непосредствено преди сесиите в студио.

”Скуката може да бъде вдъхновение, защото трябва да измислиш нещо, с което да се забавляваш, за да не полудеееш… Нуждая  се повече да пиша за определени неща, отколкото да ги правя наистина, което е добра новина за женския свят”.

След ”Different Class” групата издава още два албума, които нямат същия успех:  „This Is Hardcore“ (1998) и „We Love Life“ (2001), след което спира да е активна. Следват няколко самостоятелни неща на Кокър и неговата закана повече да не се занимава с музика.

Той не спазва заявлението си, по думите му ”за щастие на света”, и събира бандата отново през 2011 година, като не е ясно има ли и какво е бъдещето пред нея.

Кокър е на мнение, че хората вече не възприемат музиката като нещо централно, а като фон – ”по-скоро като ароматна свещ”.

”Музиката определя настроението. Хората харесват просто музика, която създава правилния шум, но остава мозъка ти свободен да върши нещо друго”, казва Кокър.

Сега той е  редактор в издателството „Фейбър енд Фейбър”, радио водещ на популярно шоу по BBC 6 – ”Jarvis Cockers Sunday Survice”.

Миналият месец обаче каза в интервю за в. “Гардиън”, че смята да си вземе почивка от радиото, за да види дали все още са останали интересни песни, които може да напише.

През юни излиза документален филм за групата ”Pulp: A Film About Life, Death & Supermarkets”.