WAVE-GOTIK-TREFFEN: Безумците проправят пътя, по който след това ходят разумните

WAVE-GOTIK-TREFFEN: Безумците проправят пътя, по който след това ходят разумните

Wave-Gotik-Treffen е годишен световен фестивал за дарк музика и изкуства в Лайпциг, Германия. Gothic rock, EBM, Industrial, Noise, Dark wave, Neofolk, Experimental, Gothic metal, Death rock, Punk, нео-класическа и средновековна музика звучат из целия град в продължение на 4 дни по време на един от най-големите християнски празници – Петдесетница.

С между 18 000 и 20 000 редовни посетители, WGT е едно от най-големите Goth-, Goth- Cyber, Steampunk и Rivethead субкултурни събития по целия свят.

Първият опит да се организира фестивалът е направен през 1987 г. в Потсдам. Присъствали са само няклоко стотин посетители, тъй като властите в Германската демократична република обявяват събитието за незаконно.

През 1991, след обединението на Германия, първият официален Wave-Gotik-Treffen се проведе в клуб Eiskeller в Лайпциг. Най-голема посещаемост имаше през 2000 година с над 300 групи и повече от 25 000 посетители.

Тазгодишното издание на фестивала пострада от финансова криза и на третия ден се наложи да бъде отменено. След като по-голямата част от охранителите, персонала и музикантите напускат, доброволци и няколко банди, които решават да свирят безплатно, се организират и осъществяват заключителния концерт. Въпреки опасенията на полицията, никакви безредици не са настъпили.

image

снимки: wave-gotik-treffen.de