Меланхолия, гротеска и Валентина Бростийн

Меланхолия, гротеска и Валентина Бростийн

Вдъхновена от връзката между сънищата, природния свят и празнотата на потребителската култура, Валентина Бростийн създава творби, изградени върху меланхоличното взаимодействие между човешко съзнание и замразените моменти от утопичните детски спомени.

Героите й отразяват самите нас в съвременното общество, но без маските и фалшивите роли, които играем, за да бъдем приети в групата, към която принадлежим.

„Спомням си, когато бях на четири или пет, малко момиченце, заобиколено от листи и цветни моливи, рисувах въображаемия си свят, опитвайки се да обясня на родителите си кои са всичките тези герои, какво символизират и какво правят. Може да се каже, че правя това през целия си живот, само че тогава рисунките ми не бяха толкова мрачни. Да застанеш пред празно платно е много страшно… но има история, която трябва да бъде разказана, която иска да излезе навън… и никой не може да спре това…“

„Най-лошият съвет, който са ми давали, е да спра да съм толкова зловеща и мрачна и да започна да рисувам слънчогледи и морски пейзажи, защото това е, което се продава.“

Валентина Бростийн е родена в Нови Сад, Сърбия. Понастоящем живее и твори в Италия, като работи като художник и илюстратор на свободна практика за различни агенции, компании и галерии из целия свят.

снимки: behance.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*