4 януари – провъзгласен за „Денят на The Doors“

4 януари – провъзгласен за „Денят на The Doors“

50 годишнината на The Doors ще бъде отбелязана на церемония в Лос Анджелис.

The Doors ще празнуват 50-та си годишнина на специална церемония в Лос Анджелис, на която ще провъзгласят 4 януари за „Денят на The Doors“. На 4 януари 1967 излиза едноименният дебют на групата, сформирана две години по-рано.

Ще присъстват китаристът на групата Роби Кригер и барабанистът Джон Денсмор, както и членове на семейството на починалите Рей Манзарек и Джим Морисън.

По този повод Джон Денсмор споделя: „Когато мисля за началото на The Doors, имам чувството, че е било странен и красив психеделичен сън. Предполагам, че точно това е било.“

По-рано тази година останалите живи от групата издоха нова лимитирана серия на албума „London Fog“ от 1966, който съдържа техни ранни записи и е кръстен на клуба, в който са пребивавали през януари 1966-та. Албумът съдържа запис на част от един от концертите там, с включени няколко блус кавъра и ранни авторски изпълнения на групата.

Денсмор разказва за преживяванията им клуб London Fog: „Сцената беше толкова високо, че ни бяха необходими кислородни маски. Много се притеснявах Джим да не падне. Имаше едни такива глупави, циркови въжета от двете страни на сцената, които се предполагаше, че трябваше да ни пазят от падане. Беше нелепо. На всичкото отгоре имаше клетка, в която танцуваше едно диско момиче с леко наднормено тегло, облечено в минипола и блестящи ботуши. Определено не знаеше как да танцува на „The End“.

снимки: rollingstone.com