Tere Perestroika: Лицата на Естонския пънк
Лицата на Естонския пънк

Tere Perestroika: Лицата на Естонския пънк

ФОТО: Лицата на Естонския пънк

Лицата на Естонския пънк

Лицата на Естонския пънк

Естония, Балтика, част от СССР.

Началото на 80-те години зад Желязната завеса. Да си различен в една система, чийто основен прийом е да изравнява и уеднаквява е или най – чиста проба революция, или съзнателно самоубийство. Зависи от гледната точка. Пънкът е може би най-интуитивният начин да отстояваш идентичност и да си встрани от тълпата. Това някак е особено важно там, където индивидуалността е потискана от хилядите условности на системата.

Стил музика, културен феномен, политическа позиция или отхвърляне на такава. Няма особено значение. На пръв поглед пънковете навсякъде си приличат, но в същото време няма двама еднакви. Горе-долу същото положение е и с пънк сцената в различните краища на света. Докато на Запад привидно по-голямата социална освободеност и „удобствата“ на пазарния подход осигуряват относително добри условия на пънка да се зароди, разцъфне и изявява общо взето необезпокояван, то в страните от Източния блок да си пънк в края на 70-те и началото на 80-те изисква истинска смелост.

Лицата на Естонския пънк

Лицата на Естонския пънк

Един от интересните документи за това място и време е интервюто на Джон Лайдън (ex-Sex Pistols). Там той описва изживяванията преди и по време на концерта на PiL в Талин през 1988 г.

Джон Лайдън в Естония 1988

Джон Лайдън в Естония 1988

Кадрите в тази галерия, събрани и дигитализирани от фенове, говорят повече от думите. Историите зад много от тях могат да останат неразказани, но лицата на естонския пънк са красноречиви.

Потърсете и чуйте и музиката: Villu Tamme и J.M.K.E., GENERATOR M, VENNASKOND, SHG, ANONÜÜMNE AK, ALICE TISLER, UUESTISÜND, VELIKIJE LUKI, PAHAD PÄEVAD, TURIST, PROPELLER, RÖÖVEL ÖÖBIK, AVE LUNA, FUCKING NOISE, SEX TELEGRAMM, VANMÖDE, SÜÜTU VANAEMA са само част от имената.

Източник: Аnarchy in EST

ГАЛЕРИЯ: