Салвадор Дали и Алиса в страната на чудесата

Салвадор Дали и Алиса в страната на чудесата

„Аз не съм странен, шантав, откачен или луд.
Просто моята реалност е различна от твоята.“
Лудият Шапкар

През 1865 викториански математик пише приказка за два паралелни свята, която се превръща в една от най-обичаните детски книги в света и в модернистичен философски шедьовър, от който всички научихме за мъдростта, скрита в гъбите. Това е една от малкото творби на човечеството, заедно с може би „Vitruvian Man“ на Леонардо да Винчи, в която едва доловимо и безпроблемно се сливат изкуството, науката и философията.

Почти век по-късно Марсел Дюшан, в лекцията си „На къде ще тръгнем от тук нататък“ разсъждава, че утрешните артисти „също като Алиса в страната на чудесата ще бъдат принудени да преминат през огледалото на собствената си ретина, за да достигнат един по-дълбок начин на изразяване“. Той е първият, усетил връзката, общата основа, между историята, която математикът Чарлз Доджсън е измислил един следобед, докато е плавал с лодка, преди да се превърне в Луис Карол, и сюрреалистичното движение в изкуството, което тепърва е оформяло своето съществуване.

Прозрението на Дюшан се материализира в конкретна форма осем години по-късно, когато един редактор поръчва на Салвадор Дали да илюстрира шедьовъра на Карол за малко, лимитирано издание на своята „книга на месеца“. Дали създава по една илюстрация за всяка глава от книгата.

За повече от половин век тези необичайни произведения на Дали остават почти митичен артефакт, запазен само за колекционери и учени, докато Марк Бърстийн не я представя на бял свят с обяснението:

„И за Карол, и за сюрреалистите това, което някои наричат лудост, се възприема като мъдрост.“

Down the Rabbit Hole

The Pool of Tears

The Caucus Race and a Long Tale

The Rabbit Sends in a Little Bill

Advice From a Caterpillar

Pig and Pepper

Mad Tea Party

The Queen’s Croquet Ground

The Mock Turtle’s Story

The Lobster’s Quadrille

Alice’s Evidence

Frontispiece for Alice’s Adventures in Wonderland

снимки: brainpickings

 още от Салвадор Дали в Четилище