Легендарният китарист на Manic Street Preachers, който изчезна

Легендарният китарист на Manic Street Preachers, който изчезна

Manic Street Preachers не са същата група без Ричи Едуардс. Китаристът, участвал за последно в записите на „Holy Bible“ (1994), изчезна безследно на 1 февруари 1995 година, когато бе едва на 27 години.

Официално е обявен за мъртъв през 2008 година, но легендата му продължава. През годините неведнъж фенове на бандата твърдят, че са го виждали на различни места.

Трупът му така и не е намерен.

Първоначално завършилият политическа история Ричи Едуардс е шофьор и роуди на бандата, но впоследствие се асоциира към групата.

Ричи не е най-талантливият китарист, но оформя рок енд рол имиджа на Manic Street Preachers с не една глупост. Освен това е основен текстописец и прави саунда и дизайна на бандата. Албумът „Journal for Plague Lover“ от 2009 година също е с негови текстове.

Една от най-запомнящите се истории около него е от интервю за NME през 1991 година. Тогава той отговаря на въпрос за автентичността на групата, издълбавайки в ръката си с бръснарско ножче „4 Real“.

Едуардс страдал от жестоки депресии.

„Стигаш до точка, в която вече не можеш да действаш като човешко същество – не можеш да станеш от леглото, да си направиш кафе ….“, споделя той.

Често се е наранявал, гасейки фасове в тялото си и прорязвайки плътта си.

„Като се прорежа, се чувствам толкова по-добре. Всички малки неща, които ме притесняват, изведнъж изглеждат толкова тривиални“.

Последният концерт на Manic Street Preachers с Едуардс е на 21 декември 1994 година в лондонската зала „Астория“, който остава в историята с решението на китариста да изпочупи всичко, което може.

Той изчезва на 1 февруари 1995 година. Toгава заедно с певеца на групата Джеймс Дийн Брадфилд Едуардс е трябвало да пътува за САЩ на промоционално турне, но така и не заминава.

През годините има хора, които твърдят, че са го виждали на различни места – в супермаркет в Гоа, на Канарските острови и на други места. Мнозина го определят като Елвис на инди рок енд рола заради конспирациите след изчезването му.

Има и специален сайт, който „следи“ Ричи Едуардс след изчезването му – http://www.richeyedwards.net/.

Освен към музиката, Едуардс е имал влечение към литературата, като в много от текстовете на групата е вплитал цитати на любимите си писатели, сред които са Албер Камю, Юкио Мишима и Достоевски.

Тази година Manic Street Preachers отбелязват двайстата годишнина на последния албум с участието на Ричи Едуардс – „The Holy Bible“.