Американските държавни психиатрични болници от 19 век

Американските държавни психиатрични болници от 19 век

Кристофър Пайн решава да обиколи американските щати и да заснеме психиатричните болници от 19 век – отвътре и отвън. Сами по себе си сградите са истинско социално-архитектурно явление, като контрастът между величествеността на зданията и зловещата атмосфера вътре е наистина впечатляващ. Привлечен от витаещите около тези останки от миналото духове, фотографът се заема да документира  „живота след смъртта“ на тези зловещи сгради, под заглавието: „Убежище: в затворения свят на държавните психиатрични болници“ – сборник с изображения от изгубеното минало, провокативен портрет на историята на психиатричното „лечение“ на душевно болните.

Преддверие на държавна болница

Преддверие на държавна болница

За настаняване на хора с психични болни отклонения през 19 век, американците са използвали огромни и зашеметяващи с архитектурата си сгради, с идеалистичната идея за „етично лечение“, което се състои в отстраняването на „лудите“ от градовете, поставянето им в утопична среда, често в сгради, които са напълно самостоятелни, като част от тях дори произвеждат собствено електричество. Пациентите биват подложени на трудотерапия, с цел уплътняване на свободното време и усвояване на трудови умения и навици. Животът, който осигуряват тези „лудници“ е ограничен и защитен, опростен и стеснен, като това им предоставя свободата да бъдат точно толкова луди, колкото желаят, да преминат през дълбините на психозите си, да ги преживеят и да излязат от тях здравомислещи и стабилни.

Държавна болница, Бъфало

Държавна болница, Бъфало

Естествено, резултатът съвсем не отговаря на очакванията. Повечето пациенти се институционализират – започват да се чувстват уютно в затворената и контролираната среда. Остават там за дълъг период от време или за постоянно, тъй като са абсолютно неподготвени да се завърнат във външния свят и след години отшелнически живот в приютите не желаят или не могат да се изправят лице в лице в реалния свят и да се грижат сами за себе си – явление, характерно за всяка социална институция.

Козметичен салон

Козметичен салон

Нормално е, когато една идея се окаже нефункционираща, да се работи в посока да бъде заменена с друга и да се намери по-успешен вариант за решаване на проблемите. Това за американците е „зловещото призрачно минало“ от 19 век. Интересни биха били фотографиите у нас, където практиката и условията през 21 век са доста по-зловещи и са „настояще без възможна алтернатива“.

Текст: Десислава Димитрова

Шкаф с четките за зъби на пациентите

Шкаф с четките за зъби на пациентите

Усмирителна риза

Усмирителна риза

Типично отделение

Типично отделение

Непотърсени урни с кремирани пациенти

Непотърсени урни с кремирани пациенти

Куфарите на пациентите

Куфарите на пациентите

Изоставени рокли на пациентки

Изоставени рокли на пациентки

Зала за аутопсия

Зала за аутопсия

Един коментар

  1. Страхотни болници! Коментарът накрая на статията ми хареса и ме натъжи едновременно – у нас никога не е било така, а и няма изглед да се доближи, дори за ментално здравите пациенти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*