Ние от Кравай (1988)

Ние от Кравай (1988)

Преди около 3 години в интернет пространството изплува един видео артефакт от 80-те – кратко филмче, посветено на това, което днес наричаме „субкултура“. По това време – около 1988 г. – центърът на субкултурните течения в София се намира около Националния дворец на културата и по-точно – около Кравай.

Ние от Кравай“ (1988) е филм, направен по поръчка на ЦКД „Г. Димитров“, ОбК на ДКМС „Средец“. Над него са работили Соня Лангова, Иван Шофелинов и Емил Коен.

Филмчето, излязло наяве през 2014 г. благодарение на Ивайло Тончев, в последствие изчезна от YouTube.

От Lunatic.bg го издирихме и го качваме отново, за да бъде видяно от повече хора.

Това са 25 минути от 80-те години на миналия век – една епоха, белязала духа на София и живота на „неформалните„. Уникални документални кадри от зоната около култовото бистро „Кравай“ на кръстовището на бул. Патриарх Евтимий и ул. Фритьоф Нансен и, разбира се, градинката на НДК.

„Кравай“ събира години наред мислещите и различни хора на София: пънкове, хипита, хеви метъли и „уейвите“ – представителите на новата вълна (new wave). Някои неща са много различни днес, но голяма част от енергията и събитията в България – музикални, културни, социални и дори политически – водят началото си именно от този ъгъл на света – софийският „Кравай“.

*Снимки: Нели Недева-Воева и неизвестни (за нас) автори. Правата над всички снимки принадлежат на съответните им автори. (бел.ред.)

11 коментара

 1. Жоро Менев

  Здравейте,

  Гласът на ди-джея от дискотеката между 13-та и 16-та минута е мой.
  Тоя трябва да е студентския фом, ьад опашката на коня. Там правехме New Wave Show. Мисля, че този път участваше група „Клас“.

  Мисля, че беше най-яката сбирка на уейфове – толкова много хора в черно…..
  Имаше и „случайни“ граждани, които ни разпитваха какви сме и за какво се бориме…..

  После заедно с Иван Крумов, правихме и други, в Ялта, как се казваше малдешкия дом в Надежда…. После започнаха да ни викат в провинцията, Пловдив, Благоевград…..

  После се разпиляхме!

  Поздрави,
  Жоро Менев

 2. Поздрави за страхотната статия!!!!!!

 3. Ивайло Николаев

  Аааа, „мислещите и различните:! А умните и красивите къде са?

 4. „Кравай“ събира години наред мислещите и различни хора на София.“

  Различни – да, мислещи – повечето не.

  Уейфове, ню-уейвове, рокери и т. н. в България бяха имитация на възникнали няколко години по-рано на Запад младежки „движения“, повечето от които се базираха на малки различия в музикалните предпочитания. В България тези „движения“ се изразяваха най-вече чрез външен вид и прическа и не съдържаха идеологическа заплаха макар че първоначално режимът се опасяваше от такава. Но към 1986-87 г. идеолозите в отдела за пропаганда на БКП бяха наясно, че тези прически и облекла са напълно безобидни и безопасни за режима поради което престанаха да им обръщат внимание. Истинската заплаха беше 1800 км. на изток в Москва – перестройка и Горбачов, което закономерно доведе до 1989 г.

 5. Интересно ми е бебето на бременната жена, къде ли е сега, какво ли е станало от него,какво работи, къде живее… .Ако майка му или то се познаят , нека да пишат, ако имат желание..

 6. Кравай не беше моето място, аз по-клонях към Попа, но ню-уейв движението беше много красиво и свежо. Те бяха като кукли, излезли на улицата. Групите им – Клас и Атлас, бяха интелигентни и оставиха песни, които би трябвало да не сме забравили.
  Хубава статия.

 7. А къде остана Кръгло с култовите фигури като Отчето, Рейзъра, Рашо Уаспа, Краси Ватмана…

  • Здравей аз също ходех на Попа и на Кръглото Отчето го виждам често приятел ми е и във фейса и Рашо wasp-па също мога да ти пратя линкове на профилите им Рейзъра последно го видях преди 12 години и после се изгубихме и аз се опитвам да се свържа със стари приятели ето ти линкове на профили във фейса
   https://www.facebook.com/rangel.lazarov.9
   Този е на уаспа
   Ето ти и на отчето
   https://www.facebook.com/borislavkolev.otcheto
   На мене ми викаха бухала

 8. Ех, Миленче, Миленче!

 9. Благодаря на всички хора, запазили този документален филм през тези 30 години и направили възможен достъпът до него на всички поколения в социалните мрежи! Развълнувах се и се удивих колко актуално звучат думите на тези смели момчета и момичета, избрали платформата на пънка във време на тоталитарно невежество, лъжа и мракобесие. Филмът е комсомолска поръчка, то е ясно, и въпросите и коментарите на водещата звучат безумно. Но младите български пънкари не са подражатели, а отрицатели на системата, които декларират ценности, а тогава се плащаше скъпо за куража да си различен от народните маси и да го демонстрираш. Лично аз съм от по-старото поколение, което слушаше хард рок и хеви метъл, които до началото на 80-те циркулираха само в периметъра на бистро Шапките, кафене Бразилия, Кристал, Студентски дом и бар Астория, но помня Кравай като много специално място за млади, авангардно мислещи, интелигентни, красиви и талантливи столичани, за които се носеха легенди. Милена беше прекрасна и уникална, но сега няма откъде да се купят нейните песни, както и тези на Нова генерация. Пазя си още касета на Атлас. Музика на световно ниво. А сега кво? Трагедията е голяма. Преди година бях с дъщеря ми на възпоменателно събитие на Димитър Воев и си купихме книгата му. Мисля, че изобщо не става дума за субкултура, а за култура и ценности в най-чистия им вид, за които трябва да се говори СЕГА. Успех на каузата!

 10. Недялко Димитров

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*