Джая Суберг и мрачните чувства, които никой не иска да изпитва

Джая Суберг и мрачните чувства, които никой не иска да изпитва

Джая Суберг е родена през 1956. Интересът й към рисуването започва, когато стартира издаването на собствено списание. Писането не е достатъчно за творческия й дух и тя използва свои снимки, изрезки от вестници и картини. Така възниква и интересът й към колажите. По-късно се научава да борави с дигитални инструменти и това, заедно с фотографиите, поставя началото на уникалния й стил. Джая смесва фотоси, картини и компютърен дизайн, за да създаде цялостни, сюрреалистични естетически произведения.

Творбите на Суберг са инспирирани от меланхолията и преходността на живота, спонтанността на младостта и тайните. Мечтите и реалността са свързани в едно, мрачната атмосфера е примесена хармонично с меки тонове. Паметта и тялото, формата и съдържанието, напрежението и чувствителността са съвършено преплетени, за да създадат спиращо дъха изкуство. Това е изкуство, при което страстта и страданието са част от пикселизирана картина.

Джая има невероятен талант да улавя подсъзнателните желания и емоции. Наблюдавайки нейните творби, съзнанието като че ли навлиза в друга фаза, нейните картини започват да отразяват вашите собствени мисли.

Сама ли разви таланта си или си посещавала арт колеж?

Сама.

Ако можеше да притежаваш едно произведение на изкуството, кое щеше да бъде то?

Щеше да е картина от Жан Мишел Баскиа, Антони Тапиес или Марлене Дюмас, тъй като тя използва същите изразни средства като мен.

Как ще опишеш стила си?

Аз развих свой собствен стил във времето. Бях неспособна да реше в коя насока да изразя себе си, защото смятах фотографията, колажите и рисуването за еднакво вълнуващи и вдъхновяващи. Моят стил прогресира в смесица от тези три – смесвах колажи, фотоси и картини с помощта на компютърни програми. Картините ми разказват тайнствени и емоционални истории.

Кои са любимите ти художници и защо?

Баскиа, Тапиес и разбира се малките деца. Защото децата творят от душата си, а не от разума. Техните работи са красиви, диви, мистериозни и спонтанни. Когато видя някоя картина, тя мигновено се свързва с моите вътрешни усещания. Не обичам да осмислям този процес, оставям се да го почувствам, да ме побият тръпки.

Кой или какво те вдъхновява?

Годините между 80-та и 89-та в Берлин бяха най-вдъхновяващи за мен. Дори сега обичам да разглеждам места и градове, изоставени сгради. Вдъхновявам се от жени, които смятам за красиви. Когато видя, че някоя жена се откроява, я моля да я снимам. Вдъхновявам се от японската склуптура, от Акира Куросава, древногръцки надписи, история, изкуството на древните култури, тъжни поеми, и особено много от музика.

Къде се намира студиото ти и как изглежда?

Имам малко студио в Берлин. Приятно е, с малка тераса, но е прекалено тясно за мен. Не мога да се разгърна по начина, по който искам. Желанието ми е да си намеря по-голямо студио – такова, което да мога да си позволя, а това е много трудно в Берлин.

Имаш ли някакви ритуали преди да почнеш работа?

Не.

Върху какво работиш в момента?

Повтаряща се тема в творчеството ми е уязвимостта и преходността, съчетани с красотата, с невероятната красота на живота, който отминава. Творбите ми са свързани и с болката и мрачните дълбоки чувства, които никой не иска да изпитва и които са затворени някъде в нас и са готови да излязат на светло.

Правя картините си с различни бои, пастели, тебешири. Използвам платно или картон. Обработвам принтовете дигитално и понякога слагам някоя снимка.

Какви са амбициите ти?

Наскоро прочетох една мисъл на Юнг, която ме докосна много – “Осъзнаването не идва без болка. Хората ще направят всичко, без значение колко абсурдно, в опит да избегнат страданието. Човек не става просветлен като си представя фигури от светлина, а като прави мрака съзнателен.”

Моите амбиции са да извадя мрака и уязвимостта от себе си и така да се докосна до хората, които ще видят творбите ми. Аз работя под влиянието на емоциите – на човек не му е нужен ум, за да разбере.

снимки: thepalettepages.com