Франц фон Щук: “Принцът на мрака”

Франц фон Щук: “Принцът на мрака”

Германският художник Франц Фон Щук (1863-1928) е един от основоположниците на Мюнхенския сецесион. Той е сред знаковите фигури в западноевропейската живопис от края на XIX век. и особено пристрастен към религиозно-мистични сюжети и представянето на герои и божества от античната митология.

МУЗИКА

БИТКАТА НА ФАВНИТЕ

ПРОМЕТЕЙ

АДАМ И ЕВА

ПИЕТА

В творчеството му ясно личи силната му обсесия от „сатанинската вълна“ в живописта и литературата в края на XIX в. Превръща се в един от най-големите майстори на сатанизма. Пъкълът и неговия господар са сред любимите му теми.

ИНФЕРНО

Сред всички изображения на Сатаната от края на XIX в., тези на Щук остават ненадминати и най-впечатляващи. “Луцифер” е единствената картина на немския символист, която България притежава. Закупена е през 1891 година, много скоро след създаването си, от младия български княз Фердинанд І за дворцовата колекция, когато той посещава ателието на художника в Мюнхен. През 1930 г. е дарена на Народния археологически музей, а от 1985 г. е в постоянната експозиция на Националната галерия.

ЛУЦИФЕР

Образът на „човека-демон” обсебва съзнанието и творчеството на немския гений. Под различни форми и сюжети не спира да търси превъплъщенията на злото в човешката душа. И ги намира.

ЦИРЦЕЯ

ШЕГА

ГРЕХЪТ

ЦЕЛУВКАТА НА СФИНКСА

Дават му прозвището “Принцът на художниците”. Меланхолията и лудостта живеят в мир в неговите произведения. Меланхолията като причина за страдание и лудост, следствие от  свърхчувствителността на великите и зла орис на всички гении.

МЕДУЗА

САЛОМЕ

БИТКАТА ЗА ЖЕНАТА

ТАНЦЬОРКИ

НИМФАТА И ФАВНИТЕ

ВОЙНА

УБИЕЦЪТ

ЛЮЛКАТА

снимки: wikiart