Татуисти възкресяват шедьоврите на Егон Шиле

Татуисти възкресяват шедьоврите на Егон Шиле

Егон Шиле е художник, който обича да изобразява голотата и това го отвежда право в затвора. Заедно с ментора си Густав Климт, той бива обвинен, че всява смут сред обществото чрез произведенията си. 

В началото на миналия век, Шиле става известен с това, че рисува жени, позиращи с разторени крака, без никакъв срам. В творбите си обича да изследва човешката сексуалност и затова неговите изображения се смятат за вулгарни и пошли, като това довежда и до ареста му, при който полицията иззема повече от сто рисунки, считани за порнографски.

Художникът е признат за виновен за излагане на еротични рисунки на място, достъпно за деца.  В съда съдията изгаря една от непристойните рисунки на пламъка на свещ.

Въпреки избухването на Първата световна война, Шиле успява да развива артистичните си стремления. Продуктивността му е завидна, а творбите му отразяват зрелостта на артист, който напълно контролира таланта си.

Егон Шиле умира само на 28 години, но за това време австрийският художник успява да се превърне в един от най-коментираните артисти на времето си и един от големите представители на стила Wiener Moderne.

Тату-репродукциите на Шиле са изключително популярни. Вероятно защото кожата е идеалното място за протест срещу сексуалните табута и забрани.

Или вероятно татуистите лесно могат да разпознаят неразбран артист като видят такъв.

Вижте и Татуировките на Mowgli – Микрокосмос върху кожата

снимки: illusion.scene360.com